Dieta na przewlekły stan zapalny
Chroniczne zapalenie wyciszysz dietą, wykorzystującą produkty o silnych właściwościach przeciwutleniających. Są to m.in. grzyby, warzywa liściaste, brokuły, kapusta, marchew, cebula. Jedz owoce o ciemnych kolorach - maliny, jeżyny, jagody, aronię, borówki.
Z kolei kasze: gryczaną i jęczmienną oraz płatki owsiane, makaron, pieczywo razowe i dziki ryż, zapobiegają gwałtownym skokom glukozy we krwi. Dieta musi też zawierać dobrze przyswajalne białka.
Śniadanie
Dwie kromki chleba razowego, dwa jajka na miękko, sałatka z sałaty, pomidorów z oliwą, kawa albo łosoś wędzony, bułka owsiana, herbata.
Drugie śniadanie
Kisiel z jagód i malin, kawa zbożowa z mlekiem albo sałatka z dzikiego ryżu, tuńczyka, ogórka kiszonego i kukurydzy, woda.
Obiad
Zupa krem z marchwi, kaszotto z grzybami, cebulą i koperkiem, kompot albo pieczeń z indyka ze śliwkami, buraczki duszone, ziemniaki, herbata miętowa.
Podwieczorek
Pieczone jabłka z borówkami i cynamonem albo 2 ciastka owsiane, pomarańcza i jogurt.
Kolacja
Zapiekanka z ziemniaków, cukinii, bakłażana i jajek, woda albo sałatka z buraków z kozim serem, rukolą i winegretem, grzanki razowe, herbata.
Zobacz także: