Dieta w artretyzmie
Najważniejsze zasady diety.
Do zaburzeń zwanych artretyzmem lub dną dochodzi wtedy, gdy organizm zatrzymuje zbyt wiele kwasu moczowego. Podlega on krystalizacji, a ostre kryształki, nazywane moczanami, odkładają się w obrębie stawów i powodują stan zapalny, obrzęki i ból. Odpowiednio zbilansowaną dietą można obniżyć poziom kwasu moczowego we krwi nawet o 15%. Należy unikać pokarmów i napojów bogatych w związki zwane purynami i pić duże ilości wody.
Dużo witaminy C
Zmniejsza ona ryzyko erozji chrząstki stawowej. Jedz czerwoną paprykę, kiwi, jagody i maliny (np. mrożone), a także grejpfruty i inne owoce cytrusowe.
Dobre nawodnienie
Potrzebujesz jej dużo, co najmniej 2 i pół litra dziennie. Taka ilość zapewni nerkom prawidłową filtrację. Wybieraj wody niskozmineralizowane, bez gazu.
Szkodliwe puryny
Najwięcej puryn mają tłuste mięsa, np. wieprzowina, i ryby, np. łosoś, makrela. Spożywaj więc drób, chude mięso i dorsze, pstrągi,morszczuki czy mintaje.
Bez alkoholu
Wypicie zbyt dużej jego ilości może spowodować bolesny atak dny moczanowej. Odstaw wszelkie napoje z procentami, nawet piwo czy wino.
31/2016 Na Żywo