Dieta wzmacniająca paznokcie
Po zimie, z powodu niedoborów pokarmowych, płytki paznokci są często miękkie, kruszą się i rozdwajają.
Paznokciom szkodzą detergenty, chroń je np. przed płynami do mycia naczyń i mydłem zawierającym dużo sody. Płytki wzmocnisz dzięki diecie bogatej w białko, witaminy A i E, kwasy omega-3, cynk, żelazo, siarkę i krzem.
Nasiona dyni
Codziennie spożywaj 2 ich łyżki, bo obfitują w cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E. Chrup suszone pestki, doceń też smak wytłaczanego z nich oleju. Jedz również orzechy laskowe.
Warzywa kapustne
Ich specyficzny zapach to sprawka sulforafanów, czyli związków zawierających siarkę. Pierwiastek ten jest ważny dla zdrowych paznokci.
Olej z wiesiołka
Dostarcza kwasów omega-3 i omega-6, zalecanych przy łamliwych paznokciach. Poza olejem z wiesiołka (kupisz go w kapsułkach) pij napar ze skrzypu.
Białko i żelazo
By zadbać o więcej białka, jedz chude mięso i drób. Żelaza dostarczą Ci wątróbka i czerwone mięso wołowe. Do dań dodawaj sałaty bogate w witaminę C.
Zobacz także: