Dlaczego nie warto jeść cukru

Myślisz, że chodzi tylko o kilka centymetrów więcej w talii? Niestety, cukier wpływa nie tylko na naszą wagę, lecz także na kondycję samej skóry.

Efekty spożywania cukru nie są widoczne od razu.
Efekty spożywania cukru nie są widoczne od razu.123RF/PICSEL

Może trudno w to uwierzyć, ale naukowcy już dawno udowodnili, że podjadanie między posiłkami ciasteczek czy czekolady przyspiesza naturalny proces starzenia skóry i prowadzi do utraty przez nią jędrności.

Jak to się dzieje? Gdy spożywamy cukry proste, ich rozkład następuje bardzo szybko i gwałtownie.

Skutek? We krwi pojawia się nadmiar glukozy, która zaczyna przyłączać się do wolnych grup aminowych białek. W skórze takim białkiem jest m.in. kolagen. W wyniku tego procesu białka stają się sztywne oraz zniekształcone. Skóra wyraźnie traci elastyczność.

Na twarzy może pojawić się widoczna obrzmiałość, a bruzdy (czyli zmarszczki) pogłębiają się. Co więcej, nagły skok poziomu cukru wywołuje w organizmie stan zapalny, a to z kolei przyczynia się do wytworzenia enzymów, które dodatkowo rozkładają kolagen oraz elastynę. W efekcie nasza skóra starzeje się szybciej.

Jeśli więc chcesz na długo zachować młody wygląd, warto już dziś ograniczyć spożywanie słodkości!

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas