Dlaczego powinnaś zacząć regularnie jeść jajka?

Nie bez powodu tak wiele osób regularnie zajada się jajkami. Korzyści płynących z ich spożywania jest naprawdę sporo. Oto niektóre z nich!

Cenne właściwości jaj znały już nasze prababcie
Cenne właściwości jaj znały już nasze prababcie123RF/PICSEL

Chociaż nie wszyscy lubią jeść jajka,  bez wątpienia są one cennym źródłem białka i aminokwasów, a poza tym również m.in. witamin A, D i E. Zawierają luteinę, dzięki czemu pomagają zapobiegać chorobom związanym ze wzrokiem.

Okazuje się, że są również dobre dla naszego układu nerwowego i przewodu pokarmowego, ponieważ dostarczają organizmowi lecytyny, która pomaga przeciwdziałać m.in. miażdżycy.

Jeżeli tylko nie ma ku temu przeciwwskazań, (np. uczulenia lub innej niekorzystnej reakcji), to osoby na diecie również mogą bez obaw po nie sięgać, ponieważ jajka zapewniają uczucie sytości jeszcze na długi czas po ich spożyciu. Oczywiście warto jest zwrócić uwagę również na to, jakie jajka kupujemy w sklepie. Najlepiej wybierać te pochodzące z produkcji ekologicznych.

Niektórzy lubią jeść jajka na twardo, inni wolą te ugotowane na miękko. Do której grupy należysz?
Niektórzy lubią jeść jajka na twardo, inni wolą te ugotowane na miękko. Do której grupy należysz? 123RF/PICSEL

Jajka to nie tylko samodzielny posiłek. Stanową również przepyszny dodatek do sałatek lub kanapek, a niektórzy wręcz przepadają za domową pastą jajeczną.  

Dajcie znać, w której wersji lubicie je najbardziej! 

Zobacz także:

Fajitas z kurczakiem (Ipla/Polsat)
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas