Dlaczego warto jeść jajka?
Mają mnóstwo cennych składników odżywczych, mało kalorii i wcale nie są bombą cholesterolową!
1. Chronią wzrok
Zawarta w nich luteina, zeaksantyna oraz witamina A wpływają na poprawę ostrości widzenia za dnia i po zmroku. Substancje te pomagają także spowolniać zmiany starcze w obrębie narządu wzroku, np. zwyrodnienie plamki żółtej. Chronią też przed zaćmą.
2. Wspomagają odchudzanie
Są bardzo sycące i chronią przed napadami głodu. Dlatego poleca się je na śniadanie, najlepiej z natką pietruszki, bo nie zawierają witaminy C. Najzdrowsze są gotowane na miękko i w koszulkach. Znajdujący się w nich jod poprawia przemianę materii.
3. Zapobiegają anemii
Jaja są też źródłem żelaza i witamin niezbędnych do wytwarzania krwinek czerwonych (B12 i kwasu foliowego). Jedzenie jajek wspiera ten proces i zapobiega niedokrwistości. Tylko pamiętaj, aby spożywać je z witaminą C, by żelazo się wchłonęło.
4. Poprawiają pamięć
Dzięki wysokiej zawartości choliny i lecytyny poprawiają koncentrację i pamięć. Przyczyniają się do tego również kwasy omega-3 oraz witaminy z grupy B w nich obecne. Wspierają nasze procesy zapamiętywania i uczenia się.
5. Wzmacniają odporność
Jaja są bogate także w selen i witaminę E, wspierające odporność organizmu. Ponadto pewne frakcje białka, np. cystatyna działają przeciwwirusowo i przeciwbakterynie, a to sprawia, że jaja pomagają zwalczać stany zapalne.
Zobacz również: