Dlaczego warto jeść kasztany

Są nieocenione w budowaniu odporności w tym trudnym okresie.

Przed pieczeniem koniecznie natnij ich skórkę. Będą przepyszne
Przed pieczeniem koniecznie natnij ich skórkę. Będą przepyszne123RF/PICSEL

Działanie

Oprócz tego, że wspomagają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom, korzystnie wpływają na pracę serca i trzustki.

Można je już bez problemu kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a także w większych marketach. Ich cena za 100 g to około 7-10 zł.
 
Przygotowanie

Kasztany możesz ugotować w wodzie ok. 20 minut - aż pęknie skorupka. Da się je również uprażyć na patelni pod przykryciem - wystarczy ok. 10 minut. Możesz je też piec w w piekarniku, w temperaturze 200°C przez 20 minut.

Ważne! Przed gotowaniem czy pieczeniem koniecznie natnij skórkę. W przeciwnym razie popękają i rozprysną się dookoła. Gdy lekko przestygną, nożykiem zdejmij z nich łupinkę i ściągnij błonę. Możesz je jeść same lub zemleć na proszek i dodać do naleśników.

Zobacz również:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas