Dlaczego warto jeść sery?

Powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach.

Sery korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację
Sery korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację123RF/PICSEL

Obecnie na świecie produkuje się ponad 4 tys. gatunków sera, w Polsce natomiast ok. 90. Prawdziwy żółty ser jest pyszny i bardzo zdrowy. Ma on najwięcej (ze wszystkich produktów mlecznych) wapnia wzmacniającego kości, zęby i paznokcie. Cztery plasterki żółtego sera pokrywają nasze dzienne zapotrzebowanie na wapń.

Oprócz tego ser dostarcza białka, tłuszczu, fosforu i żelaza oraz witamin. Kilogram sera wytwarza się z 4 kg mleka, stąd tak duża zawartość wapnia. Sery warto jadać cały rok, zwłaszcza teraz, gdy nadchodzi zima. Czy wiesz, dlaczego?

Sery zawierają witaminy: A, z grupy B i D oraz cynk i miedź. Substancje te są odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu odpornościowego. Są też niezbędne, by właściwie funkcjonowały układy: nerwowy i mięśniowy.

Są też źródłem tryptofanu. Jest to substancja, która wspiera wydzielanie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Odpowiada ona za dobre samopoczucie. Poza tym zawarty w serze dojrzewającym chrom koi nerwy, łagodzi bóle głowy i uspokaja. Jest to niezwykle istotne jesienią i zimą, gdy dni są krótkie, zimne, często więc narzekamy wtedy na złe samopoczucie.

W żółtym serze znajdziemy również takie substancje (jak np. magnez), które pobudzają pracę mózgu oraz poprawiają pamięć oraz koncentrację.

Żółte sery, zwłaszcza dojrzewające, są dość kaloryczne. Nie oznacza to jednak, by rezygnować z jedzenia ich. Przeciwnie. Należy jadać je regularnie, ale z umiarem, np. dwa razy w tygodniu po dwa plasterki. Spożywane z rozsądkiem dostarczą organizmowi tylko pełnowartościowej energii, nie zaś "pustych kalorii". Ser żółty w towarzystwie warzyw, z pełnoziarnistym pieczywem może zastąpić wędliny. Ser żółty zawiera bowiem dobrze przyswajalne białko, które jest jednym z podstawowych składników odżywczych.

1. CHEDDAR jest serem angielskim, twardym, długo dojrzewającym. Produkowany jest z mleka krowiego. Cheddar nie ma dziur, ma kwaskowy smak, zawiera niewiele laktozy, dlatego mogą go jeść osoby, które nie tolerują tego cukru.

2. OSCYPEK to ser z mleka owczego, choć może mieć dodatek krowiego. To ser wędzony w dymie paleniska, sezonowy. Może być bowiem wyrabiany wyłącznie od maja do września, zaś sprzedawany - do końca października.

3. EMENTALER to ser szwajcarski, twardy, produkowany z mleka krowiego. Ma okrągłe lub owalne duże dziury, łagodny słodkawo-orzechowy smak. Jego miąższ jest elastyczny, zwarty.

4. GOUDA Do produkcji 1 kg tego sera używa się od 7 do 9 litrów mleka! Gouda ma silny, wyrazisty zapach, śmietankowy smak i dość jędrny miąższ z niewielką liczbą dziurek.

5. PARMEZAN jest serem twardym typu podpuszczkowego, wytwarzany jest z krowiego mleka, leżakuje w solance. Im dłużej dojrzewa, tym więcej w nim substancji, które obniżają ciśnienie krwi.

6. BRIE jest serem francuskim, miękkim, dojrzewającym, z mleka krowiego, ma elastyczny miękki miąższ

Zmysłowe smaki: Sernik z pomarańczami i białą czekoladąInteria.tv
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas