Dlaczego warto pić kakao
Gorące kakao kojarzy nam się najczęściej z beztroską dziecięcych poranków.
Warto jednak powrócić do dawnych zwyczajów, i ponownie zaprosić kakao na nasz stół. Ten napój może bowiem z powodzeniem zastąpić poranną kawę. Pobudza, dodaje energii, a do tego jest bardzo zdrowy!
Dobroczynne właściwości:
- Kakao zawiera teobrominę, która ma właściwości pobudzające. Właśnie z tego powodu warto pić je rano.
- Zespół Briana Buijsse’a z Instytutu Zdrowia Publicznego w Holandii wykazał, że osoby spożywające kakao są o 50 procent mniej narażone na śmierć z powodu choroby serca.
- W prawdziwym kakao znajdziesz magnez, który przeciwdziała nadmiernemu zmęczeniu i utrzymuje właściwy rytm serca. Zdaniem amerykańskich naukowców picie gorącego kakao, dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom, chroni komórki mózgu m.in. przed alzheimerem.
- Z kolei prof. Norman Hollenberg z Harvardu na podstawie obserwacji Indian z Panamy dowiódł, że kakao działa przeciwnowotworowo i zapobiega cukrzycy.