Domowe leki z jarzębiny
Ma dużo witaminy C, więc jest nieoceniona w czasie przeziębienia. Jednak na tym lista jej zalet się nie kończy. Jarzębina działa też przeciwzapalnie i wspomaga leczenie chorób nerek oraz wątroby.
Herbatka na długotrwałą biegunkę oraz schorzenia nerek
Ma działanie zapierające, a równocześnie moczopędne.
Przygotowanie i stosowanie: 2 łyżki suszonych i rozdrobnionych owoców zalej 3 szklankami wody o temperaturze pokojowej. Dobrze wymieszaj i ogrzewaj na wolnym ogniu, utrzymując przez 30 minut w stanie łagodnego wrzenia. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
Syrop na lepszą odporność
Dostarczy witaminy C i pomoże ustrzec się przeziębienia i grypy. Przygotowanie i stosowanie: 2 kg owoców trzymaj kilka dni w zamrażarce, a następnie wysyp na blachę i wstaw do piekarnika o temperaturze 170ºC na ok. 10 minut. Przełóż do garnka i zalej 2 l wody. Chwilę gotuj. Owoce rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Otrzymany sok zlej do innego naczynia, owoce przeciśnij przez gazę. Połącz płyny i dodaj 1,2 kg cukru oraz sok z 1 cytryny. Zagotuj i chwilę potrzymaj na ogniu. Rozlej do butelek i zawekuj je. Dodawaj np. do herbaty.
Nalewka na kłopoty z żołądkiem i wątrobą
Pomoże przy niestrawności oraz za słabym wydzielaniu żółci w woreczku żółciowym. Przygotowanie i stosowanie: ciemną butelkę o pojemności 1/2 l napełnij do 1/3 wysokości przemrożonymi owocami i zalej czystą wódką. Następnie odstaw w ciepłe miejsce na 14 dni. Po upływie tego czasu zlej płyn do innego naczynia i ustaw w chłodnym miejscu, a pozostałe owoce ponownie zalej wódką na 14 dni. Powtórz całą operację i zmieszaj oba płyny. Dodaj 1/2 szklanki letniej wody z rozpuszczonymi 2-3 łyżkami miodu akacjowego lub spadziowego. Energicznie wymieszaj i rozlej do ciemnych butelek, przechowuj w chłodzie. Stosuj raz dziennie mały kieliszek po posiłku.
Zobacz także: