Dynia na nadciśnienie i choroby serca

Wykorzystaj sezon na dynie. Jest nie tylko pyszna, ale też ma wiele cennych składników. Mało kto zna jej zdrowotne właściwości.

Ze względu na wysoki indeks glikemiczny (75), cukrzycy nie powinni się nią objadać, zwłaszcza gotowaną
Ze względu na wysoki indeks glikemiczny (75), cukrzycy nie powinni się nią objadać, zwłaszcza gotowaną123RF/PICSEL

To warzywo jest bogactwem witamin i minerałów, zwłaszcza potasu i cynku (tego drugiego jeszcze więcej jest w pestkach). Na dodatek nie ma dużo kalorii, więc jeśli dbasz o linię, warto je polubić.

Obniża poziom złego cholesterolu. Najcenniejsza w dyni jest duża zawartość beta-karotenu (jemu zawdzięcza swój kolor). Ten barwnik działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. A razem z błonnikiem pokarmowym (dynia też ma go sporo) obniżają stężenie cholesterolu, zapobiegając chorobom serca.

Reguluje ciśnienie krwi. To zasługa potasu i śladowych ilości sodu. Poza tym, miąższ dyni i sok z niego działają moczopędnie, czyli dbają o nasze nerki.

Pestki dyni

Nasiona dyni warto spożywać przez cały rok. Choć są bardzo kaloryczne (ok. 540 kcal w 100 g), stanowią doskonałe źródło żelaza, cynku, magnezu i potasu oraz zdrowego tłuszczu. Świeże pestki pomagają pozbyć się pasożytów. 

Zobacz także:

Natalia Przybysz o płycie „Jak malować ogień” Styl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas