Dynia na nadciśnienie i choroby serca
Wykorzystaj sezon na dynie. Jest nie tylko pyszna, ale też ma wiele cennych składników. Mało kto zna jej zdrowotne właściwości.

To warzywo jest bogactwem witamin i minerałów, zwłaszcza potasu i cynku (tego drugiego jeszcze więcej jest w pestkach). Na dodatek nie ma dużo kalorii, więc jeśli dbasz o linię, warto je polubić.
Obniża poziom złego cholesterolu. Najcenniejsza w dyni jest duża zawartość beta-karotenu (jemu zawdzięcza swój kolor). Ten barwnik działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. A razem z błonnikiem pokarmowym (dynia też ma go sporo) obniżają stężenie cholesterolu, zapobiegając chorobom serca.
Reguluje ciśnienie krwi. To zasługa potasu i śladowych ilości sodu. Poza tym, miąższ dyni i sok z niego działają moczopędnie, czyli dbają o nasze nerki.
Pestki dyni
Nasiona dyni warto spożywać przez cały rok. Choć są bardzo kaloryczne (ok. 540 kcal w 100 g), stanowią doskonałe źródło żelaza, cynku, magnezu i potasu oraz zdrowego tłuszczu. Świeże pestki pomagają pozbyć się pasożytów.
Zobacz także: