Dynia – na zgagę i wzdęcia
Jest pyszna i odżywcza. A przy tym niskokaloryczna.
Dynia jest wyjątkowo bogata w beta-karoten. Pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Jest silnym przeciwutleniaczem.
Hamuje rozwój chorób nowotworowych i obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu zapobiega twardnieniu tętnic i miażdżycy, nadciśnieniu, zawałowi ser- ca i udarowi mózgu. Zapewnia dobre funkcjonowanie wzroku i plamki żółtej.
Na dolegliwości żołądka i jelit. Jedz codziennie dynię gotowaną lub pieczoną. Zacznij od kilku łyżek i powoli zwiększaj porcje do 150 g - 2 razy dziennie. Potrawa zmniejsza zgagę, bóle żołądka, wzdęcia i zaparcia, poprawia apetyt.
Na oczyszczanie organizmu. Miąższ i sok mają działanie moczopędne. Sprzyjają wydalaniu z tkanek toksyn i szkodliwych metabolitów. Wyciśnij w sokowirówce pół szklanki soku z dyni i pół szklanki soku z jabłek (marchwi).
Przeciw pasożytom. 200 g świeżych nasion bez łupinek utrzyj z wodą. Dodaj łyżkę syropu owocowego. Zjedz rano na czczo, w 2 porcjach, w odstępie 30 minut. Po 2-3 godzinach wypij 30 g oleju rycynowego. Nasiona niszczą tasiemca, glistę i tęgoryjca.