Fakty i mity na temat miodu

Oto fakty i mity na temat miodu. W końcu się dowiesz, jaka jest prawda!

article cover
123RF/PICSEL

Fakty i mity na temat miodu

Oto fakty i mity na temat miodu. W końcu się dowiesz, jaka jest prawda!

Jest bombą witamin i mikroelementów? Nie bardzo. Te są obecne w śladowych ilościach. O wyjątkowości miodów stanowią enzymy pszczele i specyficzne związki bakteriobójcze (lizozym, inhibina, apidycyna). Źródło: Twoje Imperium123RF/PICSEL
Jest produktem dietetycznym? Nie! Miód składa się z cukrów prostych i tak jak zwykły biały cukier jest zamieniany w tkankę tłuszczową. Jest więc niewskazany dla osób z otyłością i odchudzających się. 123RF/PICSEL
Czy komuś może zaszkodzić? Niestety tak! Miód działa niszcząco na trzustkę, a zawarta w nim fruktoza powoduje silny wyrzut insuliny. Dla cukrzyków jest tak samo niebezpieczny jak cukier. Zawiera również wiele składników mogących wywoływać alergie. Niewskazany jest dla dzieci poniżej pierwszego roku życia.123RF/PICSEL
Korzystnie wpływa na nerki? Tak, rozszerza ich naczynia krwionośne, zwiększając filtrację i zapobiega tworzeniu się piasku i kamieni.123RF/PICSEL
Korzystnie wpływa na układ krwionośny? Tak. Ma wpływ na regulowanie pracy serca, wzmacniając siłę skurczu i wydolność mięśnia sercowego. Obniża też ciśnienie tętnicze, rozszerza naczynia wieńcowe. Wskazany w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?