Feta: Zdrowie na talerzu

Spożywając ją, dostarczasz swojemu organizmowi wapń, a także dbającą o wzrok i młodość skóry witaminę A. Warto ją jeść, ale nie za często, bo jest dość kaloryczna.

Pochodzi z północnej Grecji. Wytwarza się ją z pasteryzowanego mleka owczego oraz koziego
Pochodzi z północnej Grecji. Wytwarza się ją z pasteryzowanego mleka owczego oraz koziego123RF/PICSEL

Biała feta to najbardziej znany grecki ser. Przy jej produkcji niedozwolone jest używanie środków konserwujących. Gotowy ser marynowany jest przez dwa miesiące w słonej zalewie, co nadaje mu charakterystyczny, lekko słonawy smak. Ciekawostkę stanowi fakt, że feta jest, niestety, najczęściej ze wszystkich serów podrabiana. Jej tanie odpowiedniki wytwarzane są z mleka krowiego. Jeżeli chcesz mieć pewność, że kupujesz produkt oryginalny,zawsze kupuj fetę, a nie ser typu feta.

Z kim jej po drodze 

Ta prawdziwa jest słona, wilgotna i dość twarda. Łatwo się kruszy i topi w wysokich temperaturach, świetnie nadaje się więc do zapiekania, ale dobrze smakuje także w sałatkach. Wyjątkowo lubi się z pomidorami, ogórkiem, papryką, cebulą i oliwkami. Sprawdza się jako nadzienie do pierogów czy też naleśników.

Zdrowie na talerzu

Oprócz witaminy A feta zawiera też witaminę B12, niezbędną do wchłaniania żelaza. Dostarcza też naszemu organizmowi zdrowych kwasów Omega3 (w tym kwasu linolowego). Korzystnie wpływa więc na metabolizm tłuszczów, zapobiegając odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Razem ze szpinakiem

Z dodatkiem fety szybko zrobisz grecką sałatkę albo omlet. Trochę więcej przygotowań wymaga tarta. Na szczęście możesz wykorzystać do tego gotowe ciasto. Podpiecz je przez pięć minut. Następnie ubij 2 jajka z pieprzem, śmietaną i mlekiem.Podpieczone ciasto wyjmij, pokrusz na nie fetę, wyłóż szpinaki wylej ubite jajka. Piecz całość około 40 minut.

Zobacz także:

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas