Figura jabłko: Zasady diety
Błędem najczęściej popełnianym przez panie - jabłka jest spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów prostych. Prowadzi to do wzrostu stężenia cukru we krwi i odkładania się tkanki tłuszczowej na brzuchu.
Niezalecane są więc pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym (IG powyżej 50): płatki kukurydziane, białe pieczywo, biały ryż, wypieki z białej mąki, gotowana marchewka i buraki. Ogranicz masło i inne produkty mleczne, włączając do diety mleko migdałowe.
Dobra pora na węglowodany
Dozwolone są tylko te złożone, niepodnoszące poziomu cukru we krwi: razowy chleb, makaron pełnoziarnisty, kasze (z wyjątkiem kuskusu). Nie jedz ich po godz. 17.
Uważaj na cukier
Odstaw wszelkie rodzaje cukru poza naturalnymi słodzikami: ksylitolem, cukrem ze stewii oraz erytrolem. Nie jedz produktów zawierających syrop glukozowy.
Jabłko dozwolone
Panie o sylwetce jabłka mogą jeść te owoce, jednak tylko niesłodkie. Przejrzałe jabłka zawierają zbyt dużo cukru. Ponadto spożywaj grejpfruty, kiwi, ananasy.
Obniż cholesterol
Wystrzegaj się dań z wieprzowiny, a także podrobów i kiełbas. Jedz mięso trzy razy w tygodniu, w pozostałe dni - ryby, zapiekanki z warzyw, kasz czy soczewicy.