Reklama

Gdy wątroba mówi, że ma dość

Raz na kilka miesięcy zafunduj jej oczyszczanie, a unikniesz wzdęć, poczujesz się lżej i... zyskasz wcięcie w talii!

Wątroba jest tylko jedna, więc powinno się ją szanować. A z tym wiadomo, jak jest: zwykle ją przeciążasz i zmuszasz do pracy ponad siły... Ten organ ma mnóstwo zadań do spełnienia: nie tylko bierze udział w przeróbce tłuszczów, węglowodanów i białek, ale jeszcze musi rozłożyć toksyny, alkohol, leki... Czasem ma prostu jest tego wszystkiego za dużo i wątroba ogłasza bunt. Objawia się to kolkami, bólami, dolegliwościami brzusznymi, wzdęciami, a w dłuższej perspektyw- powiększeniem obwodu brzucha i wzrost wagi. Na szczęście wątroba potrafi się regenerować, jeśli tylko da się jej taką możliwość.

Reklama

Gdy więc zaobserwujesz u siebie objawy przepracowania wątroby, zacznij działać. Po pierwsze, zmień dietę. Należy unikać tłuszczów nasyconych (tłustych mięsi wędlin, smalcu, tłustychserów). Jedz często, ale w małych porcjach: głównie warzywa, kasze, ryż, chude mięso,ryby. Ważne też, by posiłki przygotowywać tuż przed podaniem. Dodawaj do potraw łagodne przyprawy, usprawniające układ pokarmowy, jak koperek, natka, melisa, majeranek, bazylia, wanilia i goździki. W trakcie oczyszczania wątroby należy unikać picia alkoholu. 

Dobrze byłoby też zrezygnować z zażywania nadmiaru leków - skonsultuj się z lekarzem, które przyjmowane stale lekarstwa możesz odstawić na czas odtrucia. 

Ziołowe herbatkina trawienie

By przyspieszyć regenerację, wypijaj przed snem napar z mniszka lekarskiego (dwie łyżeczki ziół na szklankę wrzątku, zaparzać pod przykryciem przez dziesięć minut). Wytwarzanie żółci pobudzi herbatka z korzenia cykorii podróżnika - popularnego łąkowego chwastu (dostępny też w zielarniach i sklepach z naturalną żywnością). Zaparz łyżeczkę ziela w szklance wrzątku, trzymaj pod przykryciem kwadrans. 

Pracę wątroby usprawni też sylimaryna. Bogaty w nią jest ostropest plamisty. Łyżeczkę nasion zmiel w młynku do kawy i dodawaj do posiłków - zupy, muesli albo koktajlu. 

Warzywne soki ulżą wątrobie

W odciążeniu wątroby pomogą też soki z warzyw. Przez dwa tygodnie wypijaj codziennie sok z marchwi (250 g), ogórka (75 g) i buraka (75 g). Napój podziel na trzy porcje, pierwszą wypij na czczo. Po pierwszej terapii kolejną można przeprowadzać po trzech miesiącach.

15/2016 Twoje Imperium

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy