Głóg wzmacnia serce
Kwiaty i owoce głogu są składnikiem preparatów nasercowych i obniżających ciśnienie. Poprawiają ukrwienie i usprawniają wieńcowy przepływ krwi.
Wchodzą też w skład mieszanek przeciwdziałających miażdżycy. Wyciąg z kwiatów głogu stosuje się przy obrzękach grożących zakrzepowym zapaleniem żył.
Napar z kwiatów
Łyżeczkę suszonych ziół zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem 15 minut. Przecedź. Pij 2 razy dziennie.
Napar z owoców
2 łyżeczki owoców głogu zalej szklanką wrzątku, zostaw pod przykryciem na 20 minut. Pij 3 razy dziennie w nadciśnieniu i miażdżycy.
Nalewka
50 g suszonych owoców zalej szklanką spirytusu lub wódki. Po tygodniu przecedź przez płótno i zlej do butelki. Przechowuj w ciemnym miejscu. Stosuj po łyżeczce przez 3 tygodnie. Nalewka rozszerza naczynia krwionośne i chroni przed atakiem dusznicy bolesnej.
Zobacz również: