Herbata, ale jaka?
Czy herbata służy zdrowiu, czy każdy powinien po nią sięgać? Można ją pić w dowolnych ilościach? Oto najczęściej zadawane pytania dotyczące herbaty.
Złoty środek, czyli zachowaj umiar
Herbata walczy z wolnymi rodnikami, poprawia pracę serca, dba o zdrowe zęby i kości, pomaga schudnąć - ale nie zawsze. Nie należy zalewać jej wrzącą wodą, dobrze jest chwilę odczekać, by woda lekko przestygła i parzyć nie dłużej niż 5 minut. Wystarczy wypijać dziennie 1-2 filiżanki herbaty bez cukru.
Z herbaty zrezygnuj przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Gdy pijesz jej za dużo, mogą pojawić się problemy ze snem a nawet kołatanie serca. Ponadto mocna herbata blokuje wchłanianie żelaza.
Herbata zielona
Niefermentowana zielona herbata wiedzie prym wśród herbat o działaniu prozdrowotnym. Parzona w temp. 70ºC przez ok. 2 min poprawia koncentrację i pamięć. Ponadto wzmacnia serce, reguluje ciśnienie, walczy ze złym cholesterolem, oczyszcza organizm, zwalcza bakterie i wirusy. 1 filiżankę dziennie powinni pić seniorzy - zachowają umysł i ciało w dobrej kondycji wiele lat.
Herbata biała
Jedną, a nawet dwie filiżanki białej herbaty dziennie powinny pić kobiety w okresie menopauzy i po menopauzie. Napar parzony ok. 5 min (należy chwilę odczekać po zagotowaniu wody, by temperatura spadła do 80ºC) chroni przed zawałem serca, poprawia gęstość kości oddalając osteoporozę.
Herbata czarna
Najpopularniejszy napar na świecie, ulubiony rodzaj herbaty w Polsce. Czarna herbata powstaje z całkowicie fermentowanych liści. Parzona ok. 5 min pomaga na biegunkę. Zawiera też fluor, który chroni zęby przed próchnicą (pod warunkiem jednak, że napar nie jest słodzony).
Herbata czerwona
Jest sporządzana z krótko fermentowanych liści. Czerwoną herbatę uważa się za pogromcę tłuszczu, dlatego warto ją pić podczas odchudzania. Przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu, stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.