Jajko: Symbol życia

Jajko jest symbolem życia. Co takiego zawiera, że zyskało tak zaszczytne miano?

Nie gotuj jajek za długo
Nie gotuj jajek za długo123RF/PICSEL

Aminokwasy egzogenne, lipidy, a także witaminy z grupy B, ponadto: A, D, E, K - to tylko niektóre skarby zawarte w cienkiej skorupce. W jajkach znajdziemy także lecytynę i wielonasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Składniki te mają zdolność obniżania cholesterolu i poziomu trójglicerydów.  

Nie wszyscy lubią jajka. Wszystko za sprawą nieprzyjemnego zapachu, który wydzielają.

Kiedy są za długo gotowane, czuć siarkowodór, który rozsiewa nieprzyjemną woń. Gdy obierzemy takie jajko, będzie miało na żółtku sinozieloną otoczkę.

Nie gotujmy więc jaj za długo, a zaraz po wyjęciu z wrzątku, polejmy zimną, a najlepiej lodowatą wodą.

*****

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Majonezy smakowePolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas