Reklama

Jak być szczęśliwą?

​Tym razem podejdziemy do tego naukowo. Okazuje się bowiem, że to pewne związki chemiczne w organizmie wpływają na nasze samopoczucie. Trzeba tylko wiedzieć, jak zwiększyć ich stężenie, a wtedy będziemy się częściej uśmiechać. Czysta chemia.

Naładuj się... 

Endorfiny - odpowiedzialne są m.in. za odczuwanie błogości, poprawę samopoczucia, wywołanie uczucia euforii i obniżanie poziomu zmęczenia. Mają krótkotrwałe działanie znieczulające. Ich wydzielanie zmniejsza przeżywanie negatywnych emocji, np. złości czy strachu, zwiększa natomiast np. pozytywne myślenie. Deficyt endorfin prowadzi do występowania wahań nastroju i skrajnych emocji. Ich produkcję wyzwalają bodźce takie jak: śmiech, ćwiczenia fizyczne, taniec, stan zakochania, a także jedzenie czekolady oraz przypraw zawierających kapsaicynę (np. papryki).

Reklama

Serotonina - w odpowiedniej ilości pomaga cieszyć się życiem, gwarantuje spokojny sen, reguluje ci- śnienie krwi, a nawet cykl miesiączkowy. Zbyt niski jej poziom objawia się długotrwałym spadkiem nastroju, brakiem apetytu lub objadaniem się (szczególnie słodyczami), smutkiem... Serotonina wytwarzana jest w organizmie podczas spożywania węglowodanów. Niezbędny do tego jest aminokwas tryptofan, który dostarczamy z pożywieniem. Za dobre jego źródła uznawane jest mleko, sery, mięso, ryby, banany i soja.

Dopamina - zwiększa motywację do działania, sprawia, że jesteśmy pełni życia. Wpływa na nasze emocje oraz jakość relacji z innymi ludźmi. Zbyt wysoki poziom objawia się impulsywnością i problemami z koncentracją. Zbyt niskie stężenie powoduje brak energii do działania. Aby zwiększyć jej stężenie, trzeba często wystawiać się do słońca i jeść dojrzałe banany. 

Oksytocyna - wyzwala potrzebę bliskości i przywiązanie, dlatego nazywana jest hormonem miłości. Gdy jest jej za mało, można odczuwać niechęć do nawiązywania kontaktów społecznych. Jej wzrost następuje pod wpływem jogi, seksu, przytulania. 

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy