Jak działają roślinne antybiotyki?
Czosnek, cebulę i chrzan cechuje ostry, palący smak. Wszystkie je łączy też to, że są silnymi antybiotykami.
Czemu tak działają? Czosnek i cebula zawierają alliinę, z której powstaje allicyna, hamująca rozwój bakterii, grzybów i wirusów.
Ta substancja jest wydychana wraz z powietrzem. W trakcie tego procesu niszczy wszelkie zarazki w układzie oddechowym.
Cebula to również źródło kwercetyny - flawonoidu o właściwościach przeciwzapalnych.
Obydwa warzywa dodawaj do sałatek i jedz na kanapkach.
Właściwości antybiotyczne mają też olejki eteryczne chrzanu. Wystarczy zetrzeć kawałek korzenia, by zaczęły się z nich wydzielać lecznicze
izotiocyjaniany.
Antybakteryjnym skarbem chrzanu są też lizozym i alkohol. Dlatego codziennie przemycaj łyżeczkę świeżo utartego chrzanu w sałatkach i pastach.
W sytuacjach awaryjnych zastosuj poniższe terapie.
Cebulowy syrop przeciwkaszlowy. 2 utarte cebule wymieszaj z 4 stołowymi łyżkami miodu. Podgrzewaj na małym ogniu do wrzenia. Jedz co 3 godziny po 1 łyżce.
Czosnkowe inhalacje na katar. Wyciśnij sok z kilku ząbków czosnku i połowy cebuli. Nasącz sokiem tamponik z waty i płytko włóż na minutę do dziurki nosa. Przygotuj nowy tampon i włóż na krótko do drugiej dziurki.
Chrzanowy napój na grypę. Utrzyj pół korzenia chrzanu, zalej połową szklanki chłodnej wody, odstaw na około pół godziny pod przykryciem. Przecedź, dodaj 1 łyżeczkę miodu, wymieszaj. Pij 3 razy dziennie po 1 łyżeczce.