Jak jeść, by dożyć stu lat
Wiedzą to mieszkańcy pięciu miejsc na świecie, którzy dożywają stu i więcej lat w zdrowiu. Oto sekret ich diety.
Grecka wyspa Ikaria, japońska Okinawa, włoska Sardynia, Loma Linda w Kalifornii i półwysep Nicoya (Kostaryka) - to właśnie tam żyje najwięcej stulatków i najrzadziej występują nowotwory, choroby serca i starcze otępienie. Naukowcy określili te miejsca jako Niebieskie Strefy i zbadali styl życia ich mieszkańców.
Za kluczowe uznali naturalny ruch (spacery, sprzątanie, dbanie o ogródek - długowieczni ludzie nie chodzą na siłownię i nie biegają maratonów!), wolniejsze tempo życia, znalezienie swojego celu, utrzymywanie bliskich relacji z rodziną i przyjaciółmi, ale też odpowiednią dietę.
Choć mowa o różnych regionach geograficznych, ich mieszkańcy stosują te same zasady: unikają przejadania się, największy posiłek jedzą rano, a najmniejszy wieczorem, ich menu to przede wszystkim rośliny strączkowe, warzywa (zwłaszcza zielone), produkty pełnoziarniste i owoce, a w znacznie mniejszym stopniu mięso i nabiał.
Dobra wiadomość: długowieczni ludzie niemal codziennie piją alkohol, oczywiście z umiarem.
Menu gwarantujące długowieczność
Produkty zalecane:
rośliny strączkowe: czarna fasola, fasola czarne oczko, ciecierzyca, soczewica
warzywa, a zwłaszcza: zielone (jarmuż, rukola), ziemniaki, bataty, awokado, pomidory, dynia, koper włoski
owoce
ziarna: jęczmień, brązowy ryż, owsianka, pieczywo pełnoziarniste
orzechy
chude białko: ryby (np. łosoś, dorsz, sardynki, unikaj tuńczyka), tofu, mleko sojowe
nabiał: sery kozie i owcze
oleje, np. oliwa
napoje: kawa, zielona herbata, czerwone wino, woda
przyprawy: czosnek, miód, zioła śródziemnomorskie, ostropest plamisty, kurkuma
Produkty, które należy ograniczyć:
mięso (jedz je najwyżej 2-3 razy w tygodniu)
jaja (jedz 3 tygodniowo)
krowi nabiał
Tego nie jedz nigdy:
napoje słodzone cukrem, słone przekąski, przetworzone mięso, paczkowane słodycze.
SHOW 7/2016
Zobacz także: