Jak jeść orzechy, żeby sobie nie zaszkodzić?
Obniżają ryzyko miażdżycy, kamicy żółciowej, poprawiają koncentrację. Czasem jednak trzeba na nie uważać.
Gdy cierpisz na wzdęcia
Orzechy włoskie zawierają garbniki i fitynian - substancje trudne do strawienia, mogące nasilać problem wzdęć.
Ważne: zanurz orzechy na noc w wodzie, a przed zjedzeniem dobrze wypłucz. Będą lżej strawne, a jednocześnie zwiększy się ich wartość odżywcza.
Masz kłopoty z wątrobą
Kupuj świeże i szczelnie przechowywane orzechy. W złych warunkach szybko jełczeją i pojawiają się w nich pleśnie (tzw. aflatoksyny). Są często niewidoczne dla oka, a toksycznie wpływają na wątrobę.
Ważne: przed zjedzeniem upraż orzechy na suchej patelni.
Masz alergię na pyłki
U niektórych osób uczulonych na pyłki roślin lub owoce, może występować tzw. alergia krzyżowa. Polega ona na tym, że u osoby uczulonej na jeden alergen, np. pyłki brzozy lub bylicy, przykre objawy występują również po zjedzeniu orzechów.
Ważne: objawy może nasilać duży wysiłek fizyczny, alkohol czy działanie leków z kwasem acetylosalicylowym.