Jak jeść orzechy, żeby sobie nie zaszkodzić?

Obniżają ryzyko miażdżycy, kamicy żółciowej, poprawiają koncentrację. Czasem jednak trzeba na nie uważać.

Kupuj świeże i szczelnie przechowywane orzechy
Kupuj świeże i szczelnie przechowywane orzechy123RF/PICSEL

Gdy cierpisz na wzdęcia

Orzechy włoskie zawierają garbniki i fitynian - substancje trudne do strawienia, mogące nasilać problem wzdęć.

Ważne: zanurz orzechy na noc  w wodzie, a przed zjedzeniem dobrze wypłucz. Będą lżej strawne, a jednocześnie zwiększy się ich wartość odżywcza.

Masz kłopoty z wątrobą

Kupuj świeże i szczelnie przechowywane orzechy. W złych warunkach szybko jełczeją i pojawiają się w nich pleśnie (tzw. aflatoksyny). Są często niewidoczne dla oka, a toksycznie wpływają na wątrobę.

Ważne: przed zjedzeniem upraż orzechy na suchej patelni.

Masz alergię na pyłki

U niektórych osób uczulonych na pyłki roślin lub owoce, może występować tzw. alergia krzyżowa. Polega ona na tym, że u osoby uczulonej na jeden alergen, np. pyłki brzozy lub bylicy, przykre objawy występują również po zjedzeniu orzechów.

Ważne: objawy może nasilać duży wysiłek fizyczny, alkohol czy działanie leków z kwasem acetylosalicylowym.

Prażone orzechy z miodem (gozinaki)Styl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas