Jak jeść siemię

​Zawsze kupuj całe nasiona lnu i miel je tuż przed spożyciem, np. w młynku do kawy. Dlaczego warto to robić?

 Jedna łyżka siemienia lnianego dostarcza trzy gramy błonnika
Jedna łyżka siemienia lnianego dostarcza trzy gramy błonnika123RF/PICSEL

Składniki odżywcze z mielonego siemienia są bowiem lepiej przyswajalne przez organizm. Dlaczego nie powinno się rozdrabniać nasion na zapas czy kupować już zmielonych?

Ponieważ zmielone szybko się utleniają i tracą wartość. Ziarenka przechowuj w temperaturze pokojowej. Warto wiedzieć, że różne dolegliwości, z jakimi się borykasz, wymagają jedzenia lub picia siemienia pod różnymi postaciami.

Kleik 

Najlepszy jest na wrzody, zgagę, niestrawność lub zapalenie błony śluzowej.

Zalej siemię - całe lub zmiksowane ziarenka - ciepłą lub zimną wodą i zaczekaj, aż powstanie kisiel.

Im mniej wody, tym będzie gęstszy. Kleik jedz raz dziennie, na czczo, przed śniadaniem.

Całe nasiona 

Zjadaj przy kłopotach z zaparciami - łyżeczkę dziennie.

Zmielone ziarna

Łyżeczkę dziennie dodawaj do jogurtów, zup, sosów, sałatek. Pomagają w bólu stawów, alergiach skórnych, a także, gdy chcesz zrzucić zbędne kilogramy.

Zobacz także: 

Styl.pl w Teatrze Kamienica Styl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas