Reklama

Reklama

Jak jeść siemię

​Zawsze kupuj całe nasiona lnu i miel je tuż przed spożyciem, np. w młynku do kawy. Dlaczego warto to robić?

Składniki odżywcze z mielonego siemienia są bowiem lepiej przyswajalne przez organizm. Dlaczego nie powinno się rozdrabniać nasion na zapas czy kupować już zmielonych?

Ponieważ zmielone szybko się utleniają i tracą wartość. Ziarenka przechowuj w temperaturze pokojowej. Warto wiedzieć, że różne dolegliwości, z jakimi się borykasz, wymagają jedzenia lub picia siemienia pod różnymi postaciami. 

Kleik 

Najlepszy jest na wrzody, zgagę, niestrawność lub zapalenie błony śluzowej. 

Zalej siemię - całe lub zmiksowane ziarenka - ciepłą lub zimną wodą i zaczekaj, aż powstanie kisiel. 

Reklama

Im mniej wody, tym będzie gęstszy. Kleik jedz raz dziennie, na czczo, przed śniadaniem. 

Całe nasiona 

Zjadaj przy kłopotach z zaparciami - łyżeczkę dziennie. 

Zmielone ziarna 

Łyżeczkę dziennie dodawaj do jogurtów, zup, sosów, sałatek. Pomagają w bólu stawów, alergiach skórnych, a także, gdy chcesz zrzucić zbędne kilogramy.

Zobacz także: 


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | len

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy