Jak jeść siemię
Zawsze kupuj całe nasiona lnu i miel je tuż przed spożyciem, np. w młynku do kawy. Dlaczego warto to robić?
Składniki odżywcze z mielonego siemienia są bowiem lepiej przyswajalne przez organizm. Dlaczego nie powinno się rozdrabniać nasion na zapas czy kupować już zmielonych?
Ponieważ zmielone szybko się utleniają i tracą wartość. Ziarenka przechowuj w temperaturze pokojowej. Warto wiedzieć, że różne dolegliwości, z jakimi się borykasz, wymagają jedzenia lub picia siemienia pod różnymi postaciami.
Kleik
Najlepszy jest na wrzody, zgagę, niestrawność lub zapalenie błony śluzowej.
Zalej siemię - całe lub zmiksowane ziarenka - ciepłą lub zimną wodą i zaczekaj, aż powstanie kisiel.
Im mniej wody, tym będzie gęstszy. Kleik jedz raz dziennie, na czczo, przed śniadaniem.
Całe nasiona
Zjadaj przy kłopotach z zaparciami - łyżeczkę dziennie.
Zmielone ziarna
Łyżeczkę dziennie dodawaj do jogurtów, zup, sosów, sałatek. Pomagają w bólu stawów, alergiach skórnych, a także, gdy chcesz zrzucić zbędne kilogramy.
Zobacz także: