Jak obniżyć ciśnienie?
Sprawdź nasze naturalne sposoby.
1. Mus z banana i śliwek
Cztery suszone śliwki zalej gorącą wodą. Odstaw na 15 minut, aż zmiękną. Jednego dojrzałego banana pokrój na kawałki, dodaj rozmoczone śliwki i całość rozetrzyj widelcem albo zmiksuj. Jedz co dzień rano, jako pierwszy posiłek. Śliwki i banany zawierają potas, substancję wpływającą na kurczliwość mięśnia sercowego i obniżenie ciśnienia krwi. Kuracja powinna trwać co najmniej 4 tygodnie.
2. Sok z selera
Korzeń albo łodygi selera zmiksuj w blenderze, dolewając 3/4 szklanki wody. Jeśli wciąż będzie zbyt gęsty, dodaj więcej wody. Pij miksturę godzinę po kolacji przez 8 tygodni. Seler zawiera związek, który rozluźnia mięśnie gładkie w ścianach naczyń krwionośnych. Dzięki temu one się rozszerzają i umożliwiają swobodniejszy przepływ krwi, co powoduje obniżenie ciśnienia.
3. Lemoniada z miodem
Do dzbanka włóż pięć łyżek płynnego miodu i zalej letnią wodą (nie cieplejszą niż 40 stopni, bo w wyższej temperaturze miód traci dobroczynne właściwości). Odstaw na noc. Rano dodaj do miodu 7 plasterków cytryny (wcześniej wyparz ją wrzątkiem i wymasuj na blacie stołu, by uwolnić olejki eteryczne). Dolej tyle przegotowanej letniej wody, by napełnić dzbanek i porządnie wymieszaj. Popijaj przez cały dzień. Po trzech tygodniach kuracji ciśnienie krwi powinno zacząć się obniżać.
Zobacz także: