Jak pobudzić leniwe jelita do pracy?
Zaparcia to nie tylko dyskomfort, ale i konsekwencje zdrowotne. Organizm nie oczyszcza się z toksyn, a to jest bardzo niebezpieczne. Poza tym rozwijają się stany zapalne.
Zaparcia zwykle są następstwem niewłaściwego stylu życia - m.in. braku aktywności fizycznej, picia zbyt małej ilości wody, stresu, a przede wszystkim niewłaściwego sposobu odżywiania lub zmiany diety, np. na wakacjach. Sprzyja im też wiek i lekarstwa przyjmowane na różne dolegliwości, m.in. nadciśnienie. Są jednak sposoby, aby unikać kłopotów.
- Wybieraj produkty zawierające duże ilości błonnika. Białe pieczywo zastąp pełnoziarnistym, najlepiej z dodatkiem słonecznika, otrębów, siemienia lnianego czy śliwki suszonej. Zamiast ziemniaków i białego makaronu, gotuj kasze oraz razowy makaron i ciemny ryż. Do każdego posiłku dodawaj warzywa. Pamiętaj też o owocach. Najwięcej błonnika zawierają: jabłka, maliny, gruszki, porzeczki, winogrona oraz kiwi i awokado. Banany nie pomogą ci w razie kłopotów. Aby uregulować pracę jelit, możesz też jeść 3-4 suszone śliwki na czczo.
- Pij 2-3 litry płynów dziennie. Dzień zaczynaj od szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny lub połowy szklanki wody z łyżką miodu. Kubek kefiru lub zsiadłego mleka na czczo to też dobry pomysł. Z kolei przed snem - wypijaj napar z siemienia lnianego wraz z ziarenkami. W ciągu dnia miej pod ręką niegazowaną wodę, soki warzywne oraz owocowe (np. jabłkowe) i ziołowe herbatki.
- Staraj się zachować krótką, ale regularną aktywność fizyczną. Spaceruj, rób brzuszki, przyciągaj kolana do klatki piersiowej...
- Doraźna pomoc - sięgnij po gorzką sól. Siarczan magnezu, czyli sól angielska EPSOM ma właściwości przeczyszczające. Wymieszaj 1 łyżkę w szklance wody i wypij. Efekt nastąpi po ok. 3-12 godz.