Jak poprawić metabolizm?
Zastanawiasz się, czym jest metabolizm? To procesy związane z przekształcaniem białka, tłuszczów i węglowodanów w energię. Jeśli metabolizm jest szybki, to utrzymujemy wagę lub nawet samoistnie, bez wysiłku, chudniemy, a gdy spowalnia – możemy tyć. Dlatego sposób podkręcania metabolizmu trzeba dostosować do indywidualnych potrzeb.
Tempo metabolizmu zależy m.in. od wieku. Na każde 10 lat przypada dwuprocentowy spadek metabolizmu. Tempo przemiany materii, czyli metabolizm, zależy też od chorób, na które cierpimy i leków, jakie zażywamy.
Niedoczynność tarczycy
To jeden z najczęstszych powodów spowolnienia metabolizmu. W tym przypadku kluczowe jest zażywanie leków, które uzupełnią niedobory hormonu i w ten sposób regulują metabolizm. Przestrzegaj zalecanych dawek, a tabletki zażywaj na czczo, pół godziny przed śniadaniem. To ważne, bo zjedzenie czegokolwiek zaraz po zażyciu leku zmniejsza przyswajanie hormonu i spowalnia metabolizm.
Oprócz tego, by przyspieszyć spalanie przy niedoczynności tarczycy, postaraj się jadać pięć małych posiłków równo rozłożonych w czasie, co trzy godziny. Produkty bogate w węglowodany (pieczywo, ziemniaki, płatki zbożowe) jedz w pierwszej połowie dnia - na śniadanie, drugie śniadanie i na obiad. Po południu i wieczorem jedz więcej białka (chudy nabiał, ryby i chude mięso) oraz warzyw. To daje uczucie sytości po południu i wieczorem, pobudzi metabolizm (który jest wieczorem spowolniony).
Jeśli masz cukrzycę
Przyspieszenie metabolizmu i schudnięcie jest elementem leczenia. Gdy pozbędziesz się zbędnych kilogramów, łatwiej będzie ci ustabilizować poziom glukozy we krwi.
Jak to zrobić? Zamień białe pieczywo na pełnoziarniste. Wprawdzie różnica w kaloryczności nie jest duża, ale białe pieczywo prawie nie zawiera błonnika. Dlatego zawarte w nim węglowodany proste (czyli po prostu cukry) bardzo łatwo odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. W pieczywie pełnoziarnistym jest dużo błonnika. A on podkręca metabolizm i ułatwia odchudzanie, bo pomaga usunąć tłuszcz z przewodu pokarmowego.
Używaj przypraw. Czarny pieprz, chili i imbir potrafią przyspieszyć przemianę materii aż o 10 proc. Metabolizm o co najmniej pięć procent podkręcają również: ostra musztarda, chrzan, curry oraz oregano, czosnek, majeranek, bazylia oraz goździki (dodawaj je do herbaty).
Kiedy masz za mało witaminy D
To częste zjawisko u osób po 60. roku życia, mających nadwagę. Im trudniej schudnąć, bo niedobory witaminy D spowalniają metabolizm. I przeciwnie - odpowiedni jej poziom pomaga schudnąć.
Witamina D razem z wapniem zmniejsza produkcję kortyzolu, hormonu stresu, który odpowiada za odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach pasa. Poza tym, gdy poziom witaminy D jest prawidłowy, organizm wydziela więcej leptyny, hormonu, który zmniejsza łaknienie.
Lekarze radzą, by osoby z nadwagą w wieku 60+ suplementowały witaminę D cały rok (2-4 tys. j.m. dziennie). Zanim jednak sięgniesz po suplement, zbadaj stężenie metabolitu 25(OH)D we krwi. O deficycie witaminy D świadczy poziom poniżej 20 ng/ml (albo poniżej 50 nmol/l).
Zobacz także: