Jak wspierać otłuszczoną wątrobę
Na czym polega to schorzenie? W komórkach wątroby gromadzi się tłuszcz, a to prowadzi do zaburzeń w jej funkcjonowaniu.
Objawy choroby:
Często nam umykają, bo są mało zauważalne, a wątroba nie boli. Dlatego warto wiedzieć, co powinno nas zaniepokoić:
- ogólne osłabienie i zmęczenie
- kłopoty ze snem
- ciemne zabarwienie moczu
- brak apetytu
- nudności i wymioty
- ból w prawej okolicy pod żebrami
- świąd skóry
- powiększenie wątroby
- powiększenie śledziony.
Nie tylko alkohol może zaszkodzić naszej wewnętrznej oczyszczalni. Tzw. niealkoholowe otłuszczenie wątroby (NAFLZ) jest przede wszystkim spowodowane złym sposobem odżywiania.
Ryzykujesz jeśli jesteś miłośnikiem mięsa, a aktywność fizyczna nie jest Twoją mocną stroną, na dodatek masz problem z otyłością brzuszną i nadciśnieniem oraz nadużywasz sporo leków.
To jej nie służy
Pamiętaj, że wątroba nie znosi tłustych mięs, smażonych dań, cukru, alkoholu i leków. Co jeszcze jej nie pomaga w regeneracji?
- Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, czyli smalec, słonina oraz twarda margaryna.
- Mięso wieprzowe, kaczka, gęś i tłuste wędliny typu salami czy kiełbasy.
- Sery żółte i pleśniowe, tłuste mleko oraz śmietany. Jeśli mamy chorą wątrobę, nie powinniśmy jeść więcej niż 1 jajko dziennie. A gdy mamy problemy z zastojem źółci, to żółko jaja w ogóle nie jest dla nas wskazane.
- Rośliny strączkowe - fasola, groch i soczewica.
- Warzywa kapustne, papryka, suszone owoce, śliwki i czereśnie.
- Pieczywo pełnoziarniste razowe, grube kasze i płatki owsiane, pieczywo francuskie.
- Ostre przyprawy, pieprz, ketchup, musztarda i chrzan.
Nowa Ty, nowa wątroba!
Jeśli chcesz ją odciążyć, postaw na 4-5 posiłków dziennie i spożywaj je regularnie.
Mądrze dobieraj produkty białkowe - tylko chude mięso (najlepiej gotowane) i chude przetwory mleczne. Ale nie można też z nim przesadzać - 1 g/1kg masy ciała - takie ilości przyjmuje się za wystarczające.
Postaw na węglowodany złożone, czyli skrobię, bo nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi.
Sięgaj po tłuszcze roślinne z kwasami omega-3, np. oliwę.
Zobacz również: