Jak załagodzić silny refluks?

Na uciążliwe dolegliwości najlepszy będzie przemyślana dieta, spanie na lewym boku, żucie gumy oraz odpowiednio dobrane zioła.

Niektóre objawy zawału i refluksu mogą być podobne
Niektóre objawy zawału i refluksu mogą być podobne123RF/PICSEL

Powodem choroby refluksowej jest osłabiony lub źle działający mięsień na granicy żołądka i przełyku - tzw. dolny zwieracz przełyku. Gdy jest niesprawny, dochodzi do refluksu i pojawiają się nieprzyjemne objawy, jak paląca zgaga (czasem jest tak silna, że możesz czuć rozrywający ból w klatce piersiowej przypominający zawał, pieczenie języka, ból gardła, chrypka, pochrząkiwanie. Jak złagodzić te dolegliwości i zapobiec zarzucaniu kwasu solnego do przełyku?

Podstawowe zasady

Jedz małe porcje co trzy godziny. Regularne, częste posiłki oraz małe porcje zapobiegają refluksowi. Sprzyja mu natomiast zjedzenie na raz dużej porcji. Ostatni posiłek zjedz cztery godziny przed snem. To zapobiegnie przykrym objawom w nocy. Kolacja powinna być lekkostrawna, żeby nie zalegała w żołądku.

Unikaj smażonego i jedz gotowane potrawy. Mięso, ryby czy warzywa piecz w folii, duś bez obsmażania lub gotuj na parze. Wszystkie kwaśne owoce, cytrusy czy potrawy doprawiane sokiem z cytryny nie są dla ciebie. Podobnie jak dania doprawiane ostrymi przyprawami oraz cebulą, a także marynaty z octem czy sałatki z sosem winegret. Podrażniają błonę śluzową żołądka i nasilają objawy. Dodawaj do dań łagodne przyprawy poprawiające trawienie, np. koper, bazylię, oregano.

Zapomnij o gazowanych, słodkich napojach, gazowanej wodzie, mocnej kawie, herbacie czy alkoholu. Wystrzegaj się soków z cytrusów oraz pomidorowego. Sięgaj natomiast po wodę niegazowaną. Wypijaj 1,5-2 litry małymi łykami przez cały dzień. Nie pij podczas jedzenia.

Jedz powoli! Dokładnie przeżuwaj każdy kęs, aby dobrze rozdrobnić jedzenie. Jeśli masz kłopot z tym problem, wcześniej rozdrabniaj i miksuj jedzenie. Wybieraj chude mięso i nabiał, np. drób bez skórki, chude sery.

Przy refluksie lepiej zrezygnować z herbaty
Przy refluksie lepiej zrezygnować z herbaty123RF/PICSEL
Dolegliwości pomoże złagodzić guma do żucia
Dolegliwości pomoże złagodzić guma do żucia123RF/PICSEL

Nawyki na co dzień

Śpi na lewym boku. To spowoduje, że żołądek będzie poniżej przełyku, a to zapobiegnie cofaniu się jego zawartości. Nie układaj się na plecach. Gdy nie potrafisz zasnąć na boku i musisz leżeć na wznak, połóż się z uniesioną głową i klatką piersiową (najlepiej o ok. 15 cm), np. możesz podłożyć pod poduszkę złożony koc, podgłówek.

Nie rób sobie drzemki zaraz po jedzeniu. Raczej idź na spacer. Najwcześniej zrób drzemkę 2 godziny po posiłku.

Noś luźne ubrania. Unikaj tych, które uciskają talię i brzuch.

Żuj gumę po jedzeniu. Pomaga zmniejszyć ilość kwasu solnego w przełyku oraz pobudza trawienie, dzięki czemu pokarm nie zalega w żołądku i nie uciska dolnego zwieracza przełyku.

Czytaj etykiety. Unikaj produktów mających w składzie sztuczne słodziki, np. aspartam, acesulfam K, sacharyna. Nasilają dolegliwości.

Napój octowy przygotujesz z łatwością
Napój octowy przygotujesz z łatwością123RF/PICSEL

Pomocne zioła

Rano, na czczo pij kisiel z siemienia lnianego. 3 łyżki ziaren lnu zalej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Pij lekko przestudzony.
W ciągu dnia zrób napój owocowy. Pij go doraźnie, gdy dokucza ci zgaga, jednak nie częściej niż 3 razy dziennie. Łyżkę octu jabłkowego rozcieńcz w szklance letniej, przegotowanej wody. Dodaj pół łyżeczki łagodnego miodu, np. lipowego. Wymieszaj i od razu wypij.

Sięgaj po nasiona kopru. Gdy czujesz dyskomfort, żuj je. Możesz też zaparzyć herbatkę - łyżeczkę nasion rozgnieć (lepiej wydobędziesz lecznicze aromaty) i zalej połową szklanki gorącej wody. Parz pod przykryciem 15 minut.

Kuracja sokiem z granatu

Gdy pojawiają się objawy refluksu, pij sok z granatu. Gotowy kupisz w sklepie, ale możesz go też w prosty sposób przygotować samodzielnie.

Jak wycisnąć sok?

Owoc granatu przekrój w poprzek na pół. Następnie wyjmij z niego pestki. Możesz to zrobić w różny sposób, np. połówkę owocu położyć wewnętrzną stroną na dłoni, ustawiając ją nad wysokim naczyniem i uderzać drewnianą łyżką w skórkę granatu ze wszystkich stron - powinny wypaść wszystkie pestki. Następnie włóż pestki do torebki foliowej, najlepiej zamykanej strunowo i zmiażdż je wałkiem do ciasta, aby wydobyć z nich sok. Na koniec przecedź go przez sito.

Jak stosować?

Cztery łyżki soku wlej do szklanki i dodaj niegazowaną wodę mineralną lub przegotowaną, przestudzoną z czajnika do wysokości ¾ szklanki soku. Wypijaj od razu po przygotowaniu.

Jak pozbyć się anemi?Interia.tv
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas