Reklama

Reklama

Jak zmniejszyć ilość pestycydów w owocach i warzywach

​Chronią rośliny przed szkodnikami, ale są też groźne dla naszego zdrowia. Trzeba umieć jej usuwać.

Najlepsze lokalne

Produkty z polskich pól, sadów i ogrodów zawierają mniej środków ochrony roślin, ponieważ nie muszą przemierzać dużych odległości, aby dotrzeć na nasze stoły. Lepiej więc delektować się rodzimymi gruszkami i śliwkami niż pomarańczami, mandarynkami i winogronami z dalekich krajów. Produkty z importu muszą być solidnie zabezpieczone środkami chemicznymi, aby w świetnej formie przetrwały długą drogę i dobrze się prezentowały na sklepowych półkach. 

Zawsze umyte

Mimo że cytrusów i bananów nie jemy ze skórką, warto dokładnie je myć przed obraniem. Są pryskane grzybobójczą substancją, aby nie pleśniały. Jest to bardzo toksyczny środek. Podejrzewa się, że może wywoływać nowotwory i źle wpływać na układ nerwowy. Umyj więc owoce w gorącej wodzie (40-50ºC), by trucizna ze skórki nie przedostała się do miąższu podczas obierania. Niestety, nie usuniesz jej całkowicie. Dlatego np. do kandyzowania, suszenia itp., używaj tylko skórek z owoców kupionych w sklepie ekologicznym. 

Reklama

Ze skórką czy bez?

W skórce jabłek, gruszek, pomidorów jest najwięcej witamin, minerałów, błonnika i... pestycydów. Dokładne mycie w ciepłej wodzie usuwa znaczną część trucizn, ale nie wszystkie. Lepiej więc je obierz, zwłaszcza gdy podajesz je małym dzieciom. Dorosłym raczej nie zaszkodzi zjedzenie jabłka lub gruszki ze skórką, jeśli owoc będzie dokładnie umyty. Pomidory lepiej sparzyć i zdjąć z nich skórkę, ponieważ często są pryskane środkami grzybobójczymi. 

Z małych gospodarstw

Staraj się kupować owoce i warzywa od zaufanych sprzedawców z małych gospodarstw. Niewielkie uprawy zwykle nie wymagają stosowania dużych ilości pestycydów. Nawet gdy nie masz dostępu do takich produktów, nie rezygnuj z ich jedzenia. Kupuj w supermarketach, ale pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu przed spożyciem.

Pozbądź się trucizn

Wypróbuj domowy sposób na usunięcie pestycydów. Wymieszaj pół szklanki octu z litrem wody. Płucz w niej owoce lub warzywa przez 3 minuty. W drugiej misce wymieszaj litr wody z łyżką sody. Płucz produkty przez kolejne 3 minuty. Woda zmętnieje lub zmieni kolor. Na koniec wypłucz w czystej wodzie. W ten sposób usuniesz większość trujących środków.

Zobacz także:


Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje