Jaki miód podleczy twoje dolegliwości
Spożywaj miód w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10 godzin przed wypiciem.
W zależności od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały nektar, spadź i pyłek kwiatowy, miód inaczej wygląda i smakuje:
Akacjowy - jest jasnosłomkowy, bardzo słodki, mimo to łagodny,
Rzepakowy - w stanie płynnym ma kolor słomkowy, po skrystalizowaniu biały lub kremowy, w smaku łagodny, nawet mdły,
Wrzosowy - ma konsystencję galaretki i rubinowo- -brunatny kolor, po skrystalizowaniu jest lekko pomarańczowy, pachnie wrzosem,
Spadziowy - to miód o pomarańczowo-brązowym kolorze i bogatym smaku,
Wielokwiatowy - ma jasną złotawą barwę oraz kremowy smak,
Lipowy - ostry, z nutką goryczy, o intensywnym lipowym zapachu i jasnym kolorze,
Gryczany - jest ciemny, ma barwę herbaty i ostry, charakterystyczny smak.
Jak rozpoznać, czy miód jest prawdziwy:
- Jeśli to możliwe, zważ go przy zakupie - litrowy słoik powinien ważyć przynajmniej 1,4 kg,
- po otwarciu na wierzchu powinna być pianka z pyłków i drobinek wosku,
- w domu wlej trochę miodu do szklanki z zimną wodą - jeśli jest prawdziwy, spłynie na dno i dość długo nie będzie się rozpuszczał,
- łyżeczką nalej trochę miodu na spodek - jeśli utworzy stożek, jest świeży i prawdziwy. Gdy się rozleje po talerzu - to raczej sztuczny produkt,
- prawdziwy miód drapie w gardle i leciutko piecze.