Jaki miód podleczy twoje dolegliwości

Spożywaj miód w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10 godzin przed wypiciem.

Litrowy słoik prawdziwego powinien ważyć przynajmniej 1,4 kg. Wiedziałaś?
Litrowy słoik prawdziwego powinien ważyć przynajmniej 1,4 kg. Wiedziałaś?123RF/PICSEL

W zależności od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały nektar, spadź  i pyłek kwiatowy, miód inaczej wygląda i smakuje:

Akacjowy - jest jasnosłomkowy, bardzo słodki,  mimo to łagodny, 

Rzepakowy - w stanie płynnym ma kolor słomkowy, po skrystalizowaniu biały lub kremowy, w smaku łagodny, nawet mdły,

Wrzosowy - ma konsystencję galaretki i rubinowo- -brunatny kolor, po skrystalizowaniu jest lekko pomarańczowy, pachnie wrzosem, 

Spadziowy - to miód  o pomarańczowo-brązowym kolorze i bogatym smaku,  

Wielokwiatowy - ma jasną złotawą barwę  oraz kremowy smak,

Lipowy - ostry, z nutką goryczy, o intensywnym lipowym zapachu i jasnym kolorze, 

Gryczany - jest ciemny, ma barwę herbaty i ostry, charakterystyczny smak.

Jak rozpoznać, czy miód jest prawdziwy:

  • Jeśli to możliwe, zważ go przy zakupie - litrowy słoik powinien ważyć przynajmniej 1,4 kg,
  • po otwarciu na wierzchu powinna być pianka z pyłków i drobinek wosku, 
  • w domu wlej trochę miodu do szklanki z zimną wodą - jeśli jest prawdziwy, spłynie na dno i dość długo nie będzie się rozpuszczał,
  • łyżeczką nalej trochę miodu na spodek - jeśli utworzy stożek, jest świeży  i prawdziwy. Gdy się rozleje po talerzu - to raczej sztuczny produkt,
  • prawdziwy miód drapie  w gardle i leciutko piecze.
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas