Jałowiec pospolity. W kuchni i apteczce
Jagody tej rośliny po wysuszeniu są doskonałą przyprawą do ciężkostrawnych potraw, np. bigosu i mięsnych marynat.
Nie tylko dodają im charakterystycznego aromatu, ale również pobudzają przemianę materii i ułatwiają trawienie. Zawarte w jagodach terpeny i flawonoidy sprawiają, że działają one moczopędnie i bakteriobójczo, dlatego nadają się do zwalczania infekcji dróg moczowych. Skuteczne są również podczas przeziębienia.
Napar z jałowca mocno rozgrzewa
Picie go poleca się również osobom uskarżającym się na problemy z wątrobą, gdyż reguluje jej pracę. Natomiast olejek jałowcowy można stosować również do inhalacji, gdy dokucza nam katar lub walczymy z infekcją zatok. Wcieranie go jest pomocne w łagodzeniu bólów reumatycznych czy korzonków.
Z kolei żucie wysuszonych jagód jest sposobem na zgagę, wzdęcia i nieprzyjemny zapach z ust. Jednak jak z każdą leczniczą rośliną, nie można kuracji jałowcowej stosować długotrwale.
UWAGA! Osoby z zaawansowaną chorobą nerek nie powinny pić naparów z jałowca.
IK