Jedz na zdrowie - dieta zasadotwórcza
Jeśli masz problem z trawieniem, stawami, chorujesz na nowotwór, rozważ zwiększenie w jadłospisie ilości produktów alkalizujących. Dzięki temu możesz uzyskać poprawę samopoczucia. Ogranicz mięso i wędliny, produkty z białej mąki, a także zakwaszające organizm, cukier, sól, kawę, czarną herbatę.
Najważniejsze zasady diety
Warzywa najważniejsze
Zasadotwórczo działają: cukinia, bakłażan, dynia, sałata, szpinak (surowy), buraki, marchew, pomidory, ogórek, fasolka szparagowa. Jedz warzywa kilka razy dziennie.
Owocowe odkwaszanie
Szczególnie silne działanie alkalizujące mają: arbuz, kiwi, ananas, cytryna, w mniejszym stopniu - maliny i truskawki. Warto również pałaszować suszone daktyle, figi, rodzynki.
Co do picia?
Jeśli lubisz herbatę, pij zieloną. Dozwolone są też soki owocowe (bez cukru), np. z grejpfruta, winogron. Unikaj mocnych alkoholi, delektuj się winem wytrawnym.
Kasze i chleb - na nie uważaj
Zakwaszają organizm: kasza jęczmienna, kuskus, płatki zbożowe, żytnie pieczywo, chleb pełnoziarnisty. Zalecane są natomiast przetwory z mąki orkiszowej i kasza jaglana.
Na Żywo 23/2014
Więcej w serwisie: