Jedz orzechy włoskie - wzmocnią serce

​ Nawet niewielka ilość tych orzechów stale obecna w diecie zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca. I to aż o 30 procent!

„Włoskie” dlatego, że do Polski sprowadziła je Włoszka – królowa Bona
„Włoskie” dlatego, że do Polski sprowadziła je Włoszka – królowa Bona123RF/PICSEL

Nie musisz ich jeść codziennie, wystarczy 4 razy w tygodniu. Obniżysz poziom "złego" cholesterolu we krwi, poprawi się więc elastyczność naczyń krwionośnych i przepływ krwi będzie  łatwiejszy. Zmniejszy się ryzyko zakrzepów. Ich dobroczynny wpływ obserwuje się już 4 godziny po spożyciu.
 Poprawiają koncentrację i pamięć oraz koją nasze nerwy. Zawierają melatoninę, więc ich spożywanie może pomóc uporać się z bezsennością. 4 Witaminy E, B i magnez wzmacniają odporność. W orzechach włoskich występuje też kwas elagowy - antyoksydant przeciwdziałający nowotworom.  4 100 g orzechów zawiera 645 kcal. Dietetycy zalecają ich dzienną dawkę ograniczyć do ok. 7 sztuk (mała garść).

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas