Jeżówka: Ziółko na przeziębienie i poprawę odporności
Jeżówka wykazuje działania przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wspomaga leczenie przeziębienia, rozmaitych infekcji oraz wpływa na poprawę odporności. Jak stosować kurację ziółkiem, aby przyniosła efekty?
Właściwości zdrowotne jeżówki udowodniono już wiele lat temu. Roślina zaliczana jest do grupy naturalnych immunostymulatorów, czyli produktów, które podnoszą naszą odporność. Stosowanie jeżówki polecane jest szczególnie podczas leczenia przeziębienia i grypy. Ziółko skutecznie wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych, a przeprowadzone jakiś czas temu badania jednoznacznie dowodzą, że skraca przebieg choroby.
Jak stosować jeżówkę?
Jeżówkę zbiera się w okresie kwitnienia, czyli w lipcu i sierpniu. Z ususzonego ziółka można przyrządzić odwar, napar, sok lub nalewkę. Jeżówkę można również dodać prosto do herbaty. Ważne, aby nie stosować kuracji jeżówką dłużej niż 10 dni, jeśli spożywamy ją codziennie. Możemy stosować ją co drugi dzień i tym samym wydłużyć kurację do 20 dni. Przedłużenie stosowania jeżówki prawdopodobnie przyniesie odwrotne skutki niż te oczekiwane. Nasza odporność znacznie się obniży!
Kto powinien unikać jeżówki?
Kuracja ziółkiem daje również skutki uboczne, choć występują one niezwykle rzadko. Rośliny powinny unikać osoby, które uczulone są na inne zioła z rodziny astrowych, cierpią na schorzenia wątroby, gruźlicę, astmę lub choroby autoimmunologiczne, takie jak łuszczyca, stwardnienie rozsiane lub toczeń.
Zobacz także: