K jak krzepliwość
Witamina K, a właściwie grupa witamin K, jest bardzo istotna w procesach zachodzących w organizmie człowieka. Należy zatroszczyć się o stałe dostarczanie - przede wszystkim poprzez codzienną dietę.
Za co odpowiada witamina K?
Najważniejszą rolą, jaką odgrywa witamina K, jest krzepliwość krwi. Ponadto zmniejsza nadmierne krwawienie miesiączkowe, hamuje krwawienie ran, rozwój nowotworów i uwapnia kości.
W czym znajdziesz witaminę K?
Szczególnie bogate w witaminę K są jarmuż, szpinak, brukselka, sałata, rzeżucha, kalafior, brokuły, zielona fasolka, ogórki i pomidory. Istotne jest, że zanieczyszczone powietrze, czy nadużywanie leków powoduje słabsze przyswajanie witaminy K.
Skutki niedoboru
Dieta powinna być bogata w produkty z naturalną witaminą K, gdyż jej niedobór skutkuje słabą krzepliwością krwi, łatwością powstawania krwotoków, trudnością w gojeniu się najmniejszych ran, a także wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwory.
Skutki nadmiaru
W zbyt dużych ilościach dostarczana do organizmu, może powodować niedokrwistość, nadmierne wydzielanie potu i uczucie gorąca oraz żółtaczkę u niemowląt.
Witamina K u noworodków
Często się zdarza, że noworodki mają niedobór witaminy K, gdyż ich jelita nie są jeszcze w stanie produkować jej. W związku z tym, profilaktycznie zaraz po urodzenia podaje się im witaminę K. Dodatkowo, niektóre noworodki przyjmują do trzeciego miesiąca dwa razy dziennie dawkę tej witaminy.