Reklama

Kiedy bać się cholesterolu

Nie tylko, gdy masz nadwagę i jesteś w średnim wieku. Także będąc na diecie. Na przykład niskotłuszczowa może go... podwyższyć!

Czy osoby szczupłe mogą mieć wysoki poziom cholesterolu?

Tak. Londyńscy naukowcy wykryli gen związany z niskim poziomem tkanki tłuszczowej pod skórą. Badania sugerują, że tłuszcz gromadzi się wówczas m.in. wokół organów. Dodatkowo ten sam gen zwiększa stężenie cholesterolu i glukozy we krwi.

Czy poziom cholesterolu może być za niski?

Tak, ale zależy którego. HDL to tzw. dobry cholesterol, którego poziom u kobiet powinien wynosić 40-80 mg/dl. Niedobory HDL grożą depresją, chorobami układu limfatycznego i obniżoną odpornością. Z kolei poziom tzw. złego cholesterolu, czyli LDL, nie powinien przekraczać 135 mg/dl.

Reklama

Kiedy zacząć badać poziom cholesterolu?

Amerykańska Akademia Pediatryczna zaleca, żeby badać go u dzieci, które mają nadwagę. Jednak nawet szczupłe nastolatki powinny się mieć na baczności, ponieważ problemy z gromadzeniem się cholesterolu mogą być dziedziczne. Tak jak wszystkie badania profilaktyczne, tak i ten test powinno wykonywać się raz do roku. Badanie przeprowadza się na czczo.

Czy dieta niskotłuszczowa pomaga obniżyć poziom cholesterolu?

Niekoniecznie. Drastyczne ograniczanie tłuszczów w diecie często sprzyja pogorszeniu wskaźników lipidowych. Diety niskokaloryczne mogą zaburzyć metabolizm tłuszczów. Spowalniają też przemianę materii: spada aktywność hormonów tarczycy, które m.in. odpowiadają za prawidłowy przebieg procesów przemian tłuszczowych. Skonsultuj dietę za specjalistą.

Niepokojące sygnały

Pierwszymi symptomami, że możesz mieć problem z żyłami, są bóle łydek. Dolegliwość może pojawiać się także w udach, a wywołać ją może niewielki wysiłek fizyczny. Niepokojące mogą być także drętwienie kończyn lub skurcze. Jeśli pojawiają się często, warto skonsultować się z lekarzem.

Duszności czy ból w klatce piersiowej mogą być już objawami choroby wieńcowej związanej z zaniedbaniem kontroli cholesterolu. Rób regularne badania (lipidogram), a w porę uchwycisz nieprawidłowości i naprawisz szkody.

Twój partner ma zaburzenia erekcji? To też może mieć związek z cholesterolem, który zakłóca prawidłowy przepływ krwi.

Nie masz żadnych objawów, ale chorujesz na na cukrzycę? Także musisz uważać na poziom LDL i HDL. Regularnie sprawdzaj i poziom cukru, i cholesterolu we krwi.

Co jeść, żeby go obniżyć

Czosnek jest nie tylko naturalnym antybiotykiem, ale też pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL). Bezpieczna dawka wynosi 0,5 g na kg ciała.

Ryby morskie zawierają tzw. dobre tłuszcze, czyli kwasy omega-3. Makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk czy śledź jedzone regularnie znacznie zmniejszają ryzyko miażdżycy.

Jabłka - zarówno świeże, jak też suszone. Według badań, u kobiet, które przez pół roku spożywały 75 g suszonych jabłek, poziom całkowity cholesterolu obniżył się o 13 proc., a LDL aż o 24 proc.

Soja i płatki owsiane. Soja zawiera fitosterole, które mogą podnosić poziom "dobrego" cholesterolu (HDL). Z kolei błonnik rozpuszczalny zawarty w płatkach owsianych obniża poziom LDL.

Olej kukurydziany podobnie jak soja zawiera fitosterole. Badania dowiodły, że spożywanie przez 21 dni ok. 50 ml oleju spowodowało średni spadek poziomu cholesterolu o 8 proc.

SHOW 19/2017

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy