Kiedy uzupełnić magnez
Często drżą ci powieki lub mięśnie, masz kołatanie serca, bywasz rozdrażniona, pijesz dużo kawy? Przy takich objawach reklamy zachęcają do suplementacji magnezu. Objawy te nie muszą świadczyć o większym zapotrzebowaniu na magnez.
Niedobory tego minerału tak naprawdę zdarzają się rzadko. Można podejrzewać jego brak, gdy stosujesz leki moczopędne, niektóre antybiotyki i antydepresanty, leki wiążące magnez, często nękają cię wymioty i rozwolnienia, cierpisz na zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej.
Gorzej przyswajasz magnez z pokarmów, jeśli jadasz dużo mięsa i nabiału, często sięgasz po alkohol, coca-colę, zażywasz błonnik.
Dieta. Wraz z pożywieniem dostarczamy sporą część potrzebnego magnezu. Jest on w pestkach dyni (100 g - 540 mg), gorzkim kakao (420 mg), otrębach pszennych (490 mg), migdałach i orzechach (ok. 270 mg), kaszy gryczanej (218 mg), fasoli białej (170 mg), bananie, awokado, cieciorce (ok. 27 mg) i soczewicy (71 mg). Dziennie potrzebujemy ok. 350 mg magnezu.
Woda mineralna. Pijąc 1 litr wody mineralnej dziennie dostarczysz organizmowi od 182 mg do 50 mg magnezu.
Zioła. Odwar z korzenia mniszka lekarskiego, napar z liści i owoców borówki brusznicy także dostarczają magnezu. Jest też w siemieniu lnianym, natce pietruszki, rozmarynie, tymianku oraz kolendrze.
Zobacz także: