Kisiel z siemienia lnianego
Wrzody to nic innego jak niewielkie ranki błony śluzowej.
Lniany opatrunek
Możesz je opatrzyć, przygotowując specjalny opatrunek - kisiel z siemienia lnianego. Pokrywa on cienką warstwą chorą błonę śluzową żołądka i dwunastnicy, chroniąc ją przed działaniem drażniących kwasów żołądkowych. Ale lniany kisiel nie tylko ukoi dolegliwości związane z wrzodami. Jest także doskonałym środkiem na zaparcia, które często towarzyszą wrzodom żołądka i dwunastnicy.
Potrzebne:
2-3 łyżki całych, niemielonych nasion lnu (siemienia lnianego)
1 szklanka dobrze ciepłej (ale nie wrzącej) przegotowanej wody
sok z aronii lub malin
Sposób przygotowania:
1. 2-3 łyżki niemielonych nasion zalej szklanką ciepłej przegotowanej wody i pozostaw minimum na godzinę.
2. Następnie kisiel przecedź. Pij szklankę kisielu rano na czczo. Smak i wartości odżywcze mikstury można dowolnie urozmaicać, dodając do niego np. kilka łyżek soku z aronii lub malin.
Warto wiedzieć
Jeśli nie lubisz kisielu, możesz dodawać siemię bezpośrednio do potraw. Wystarczy zmielić nasiona i posypać potrawę tuż przed jedzeniem. Zmielone siemię, podobnie jak całe nasiona, skutecznie chroni błonę śluzową przewodu pokarmowego. Mielone nasiona zastąpią jajka w wypiekach dla osób, które mają uczulenie na białko jaja. Można też zagęszczać nim sosy i zupy. Najlepiej zmielić siemię tuż przed użyciem - długo przechowywane chłonie wilgoć, jełczeje i traci lecznicze właściwości.