Klasztorne kuracje: Ziołowe mieszanki na grypę
Kiedy już dojdzie do infekcji, wspomóż leczenie ziołami o działaniu przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym.
Ojca Gabriela z Supraśla
Jak przygotować? Wymieszaj po 50 g ziela rdestu ptasiego, skrzypu polnego, szałwii, tymianku, macierzanki, liścia brzozy, liścia babki zwyczajnej, liścia podbiału, liścia maliny, kwiatu bzu czarnego, kwiatu tawuły, kwiatu dziewanny, korzenia prawoślazu korzenia żywokostu oraz 150 g kory wierzby.
Jak stosować? 4 czubate łyżki mieszanki zalej 5 szklankami wrzącej wody i parz pod przykryciem 50 minut. Po przecedzeniu pij po pół szklanki między posiłkami 4 razy dziennie.
Ojca Grzegorza Sroki
Jak przygotować? Wymieszaj 150 g kory wierzby, po 100 g kwiatu lipy, korzenia prawoślazu, liścia babki lancetowatej i po 50 g ziela macierzanki, korzenia lukrecji i ziela tymianku.
Jak stosować? Łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem pół godziny. Przecedź. Ciepły napar pij 2 razy dziennie po jedzeniu.
Ojca Klimuszki
Jak przygotować? Wymieszaj po 50 g korzenia arcydzięgla, korzenia lubczyku, kwiatu czarnego bzu, kwiatu słonecznika, kwiatu wiązówki, kwiatu lipy, liścia mącznicy, owocu głogu i owocu maliny.
Jak stosować? Czubatą łyżeczkę mieszanki zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem 20 minut. Pij 3 razy dziennie po szklance przed posiłkiem.
Uwaga! Zioła przechowuj w suchym miejscu, najlepiej w papierowej torbie, z dala od intensywnych zapachów, bo przesiąkając nimi tracą lecznicze właściwości.