Koniec ze wzdęciami

Pięć skutecznych sposobów.

Gotuj fasolę bez przykrywki, a pod koniec dodaj ocet winny
Gotuj fasolę bez przykrywki, a pod koniec dodaj ocet winny 123RF/PICSEL

Moczenie w zimnej wodzie

Fasolę lub niełuskany groch (łuskanego nie trzeba moczyć) zalej zimną wodą i wstaw do na noc do lodówki. Zapobiegnie to fermentacji ziaren. Pamiętaj! Im większa fermentacja, tym większe gazy. Rano odcedź wodę, zalej świeżą, doprowadź do wrzenia, odcedź i znów zalej wrzątkiem. Gotuj na sporym ogniu. 

Moczenie w gorącej wodzie

Ziarna zalej wrzątkiem i, co około pół godziny, dolewaj wrzątku. Mocz przez 2 godziny. Następnie odlej wodę, nalej świeżej i gotuj na małym ogniu. 

Bez moczenia

Grochu i fasoli można nie moczyć. Ziarna zalej jedynie zimną wodą, zagotuj i co jakiś czas do gotujących się strączków dolewaj zimną wodę.   

Gotowanie

Ziarna grochu i fasoli gotuj godzinę (półtorej) bez przykrywki - wtedy ulotnią się gazy. Gdy na powierzchni pojawi się piana, zdejmij ją. Na 15 minut przed końcem gotowania, dodaj łyżkę octu winnego lub jabłkowego (eliminują niekorzystne dla zdrowia substancje). Pod koniec dodaj też sól - nie rób tego wcześniej, bo ziarna mogą się nie dogotować. 

Przyprawy

Do gotujących się ziaren dodaj łyżeczkę nasion kopru włoskiego, imbiru, kminku lub majeranku.

Zobacz także:

Jak zrobić marchewkę z groszkiem? Prosty przepisInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas