Krótki przewodnik po herbatach
Herbata to nie tylko smaczny napój, lecz również sposób na różne dolegliwości. Z powodzeniem może złagodzić bóle brzucha i zaparcia. Niektóre gatunki mogą nawet zastąpić poranną kawę.
Czerwona
Ma specyficzny ziemisto-korzenny smaki aromat. Polecana po tłustych, obfitych posiłkach. Znane gatunki:Pu-erh, Oolong, Puszong.
Biała
Delikatna w smaku, ale doskonale orzeźwia i pobudza. Idealna do picia w upalne dni oraz do deserów. Popularne gatunki: PaiMu Tan, Silver Needle.
Zielona
Delikatna lub cierpka. Świetna zarówno do lekkich przekąsek, deserów, jak i potraw pikantnych. Popularne gatunki: Sencha, Gunpowder, Bancha.
Czarna
Uniwersalna, pasuje do wielu potraw. Ma sporo kofeiny, mocny napar może zastąpić kawę. Cenione odmiany: Assam, Yunnan, Darjeeling.
Żółta
Mało znana, bardzo ekskluzywna. Wyróżniają subtelny smak, słodycz przeplata się z lekką nutą goryczy, ciemnej czekolady i kawy.
35/2016 Świat i Ludzie