Krupnik na chore zatoki
Ta silnie rozgrzewająca zupa złagodzi objawy zapalenia zatok. Ma właściwości osuszające śluz, który spływa z do nosa i gardła w trakcie infekcji.
Składniki
- litr wody
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- spora marchew
- średnia pietruszka
- kawałek selera
- mały por
- cztery małe ziemniaki
- 2-3 suszone podgrzybki lub borowiki (godzinę wcześniej namocz je w niewielkiej ilości przegotowanej wody)
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
- 1-2 liście laurowe
- sól i pieprz
- łyżka masła, oliwy lub oleju rzepakowego
- natka pietruszki lub koperek.
Kaszę dokładnie przepłucz na sitku, marchew, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na drobnej tarce, pora drobno pokrój, ziemniaki pokrój na drobną kostkę. Do gotującej się wody wrzuć warzywa, kaszę oraz namoczone wcześniej grzyby. Pod koniec gotowania dodaj tłuszcz oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj około 30-40 minut. Krupnik przelej na talerz i posyp zieleniną. Zobacz także: