Reklama

Kuracja z kaliny wraca do łask

Kalina koralowa rośnie na leśnych polanach, przy drogach, nad brzegami rzek i strumieni. Jej szkarłatnoczerwone owoce zbieramy we wrześniu i październiku. Roślina pomaga zwalczyć jesienne przeziębienie. Jednak przez nasze babcie była stosowana także w innych przypadkach. Jakich?

Gorzka, ale zdrowa

Owoce kaliny są bogatym źródłem cukrów, garbników, kwasu askorbinowego (witaminy C), karotenu (prowitaminy A) oraz witaminy P. Kalinowe kulki mają gorzki smak. Można się go pozbyć: albo owoce przed spożyciem gotując, albo zamrażając (na minimum 24 godziny).

Można też zebrać kalinę dopiero po przymrozkach. Gdy chcesz pozyskać surowiec do naparów, wysusz ją, np. w piekarniku, w temperaturze do 60°C.

Napar przeciw dreszczom i łamaniu w kościach

Pół łyżeczki wysuszonych owoców zalej 250 ml wrzącej wody i pozostaw na 30-40 minut pod przykryciem. Pij po pół małej filiżanki dwa razy dziennie. Dosłódź miodem. Herbatka działa wzmacniająco i uspokajająco. 

Reklama



Odwar na wzmocnienie

Pół łyżki suszonych owoców zalej szklanką wody i gotuj pięć minut. Przecedź. Pij trzy razy dziennie po dwie łyżki, pół godziny po jedzeniu.

Sok przeciw kaszlowi

Trzy kilogramy owoców rozmroź i rozgnieć. Zasyp kilogramem cukru i pozostaw na tydzień w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie przelej do butelek i przechowuj w lodówce. 

Można też ugotować owoce kaliny z cukrem przez 30 minut. Gorący sok rozlej do słoików. Pasteryzuj przez 15 minut. Stosuj po łyżce trzy lub cztery razy dziennie.


Czas na nalewki

Składniki na nalewkę z owoców kaliny

  • Kilogram owoców, rozmroź, wsyp do dużego słoja, zalej pół litrem spirytusu i pół litrem czystej wódki. Zakręć szczelnie i odstaw na cztery tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsaj słojem.
  • Po czterech tygodniach owoce przecedź i zasyp kilogramem cukru. Zlany alkohol przelej do oddzielnego naczynia.
  • Po dwóch tygodniach, gdy owoce puszczą sok, połącz go z odlanym wcześniej trunkiem. Nalewkę pozostaw do sklarowania na tydzień.
  • Płyn przefiltruj przez gazę (nawet kilka razy), aż będzie całkowicie klarowny. Gotową kalinówkę odłóż w chłodne miejsce do leżakowania.

Składniki na nalewkę rozgrzewającą z kaliny

  • 100 g owoców zalej pół litrem 70-proc spirytusu. Odstaw na dwa tygodnie.
  • Pij 20-30 kropli na kieliszek wody, dwa lub trzy razy dziennie.

Należy uważać, ponieważ zbyt duże dawki preparatów z kaliny mogą spowodować wymioty, zawroty głowy i inne dolegliwości. 

Zobacz także:


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: domowe kuracje
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy