Kuracja z kaliny wraca do łask

Kalina koralowa rośnie na leśnych polanach, przy drogach, nad brzegami rzek i strumieni. Jej szkarłatnoczerwone owoce zbieramy we wrześniu i październiku. Roślina pomaga zwalczyć jesienne przeziębienie. Jednak przez nasze babcie była stosowana także w innych przypadkach. Jakich?

Surowcem leczniczym jest też kora kaliny, ją jednak pozyskuje się wiosną
Surowcem leczniczym jest też kora kaliny, ją jednak pozyskuje się wiosną123RF/PICSEL

Gorzka, ale zdrowa

Owoce kaliny są bogatym źródłem cukrów, garbników, kwasu askorbinowego (witaminy C), karotenu (prowitaminy A) oraz witaminy P. Kalinowe kulki mają gorzki smak. Można się go pozbyć: albo owoce przed spożyciem gotując, albo zamrażając (na minimum 24 godziny).

Można też zebrać kalinę dopiero po przymrozkach. Gdy chcesz pozyskać surowiec do naparów, wysusz ją, np. w piekarniku, w temperaturze do 60°C.

Napar przeciw dreszczom i łamaniu w kościach

Pół łyżeczki wysuszonych owoców zalej 250 ml wrzącej wody i pozostaw na 30-40 minut pod przykryciem. Pij po pół małej filiżanki dwa razy dziennie. Dosłódź miodem. Herbatka działa wzmacniająco i uspokajająco.

Napar z kaliny zapobiega skurczom łydek i zaburzeniom nerwowym. To antidotum na poranne mdłości
Napar z kaliny zapobiega skurczom łydek i zaburzeniom nerwowym. To antidotum na poranne mdłości123RF/PICSEL

Pół łyżki suszonych owoców zalej szklanką wody i gotuj pięć minut. Przecedź. Pij trzy razy dziennie po dwie łyżki, pół godziny po jedzeniu.

Sok przeciw kaszlowi

Trzy kilogramy owoców rozmroź i rozgnieć. Zasyp kilogramem cukru i pozostaw na tydzień w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie przelej do butelek i przechowuj w lodówce. 

Można też ugotować owoce kaliny z cukrem przez 30 minut. Gorący sok rozlej do słoików. Pasteryzuj przez 15 minut. Stosuj po łyżce trzy lub cztery razy dziennie.

Kalina jest bardzo ceniona w medycynie ludowej byłych Kresów Wschodnich
Kalina jest bardzo ceniona w medycynie ludowej byłych Kresów Wschodnich123RF/PICSEL

Czas na nalewki

Składniki

na nalewkę z owoców kaliny

  • Kilogram owoców, rozmroź, wsyp do dużego słoja, zalej pół litrem spirytusu i pół litrem czystej wódki. Zakręć szczelnie i odstaw na cztery tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsaj słojem.
  • Po czterech tygodniach owoce przecedź i zasyp kilogramem cukru. Zlany alkohol przelej do oddzielnego naczynia.
  • Po dwóch tygodniach, gdy owoce puszczą sok, połącz go z odlanym wcześniej trunkiem. Nalewkę pozostaw do sklarowania na tydzień.
  • Płyn przefiltruj przez gazę (nawet kilka razy), aż będzie całkowicie klarowny. Gotową kalinówkę odłóż w chłodne miejsce do leżakowania.
 Kalina zawiera kumarynę. Ten składnik działa przeciwzapalnie
Kalina zawiera kumarynę. Ten składnik działa przeciwzapalnie123RF/PICSEL

Składniki

na nalewkę rozgrzewającą z kaliny

  • 100 g owoców zalej pół litrem 70-proc spirytusu. Odstaw na dwa tygodnie.
  • Pij 20-30 kropli na kieliszek wody, dwa lub trzy razy dziennie.

Należy uważać, ponieważ zbyt duże dawki preparatów z kaliny mogą spowodować wymioty, zawroty głowy i inne dolegliwości. 

Zobacz także:

Jak działa lokówka automatyczna Philips MoistureProtectStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas