Kuracja z korzenia pietruszki
Korzeniowe odmiany pietruszki (cukrowa, berlińska) łagodzą wiele dolegliwości.
Na co pomaga?
Korzeń pietruszki zawiera olejki eteryczne, w skład których wchodzą apiol i mirystycyna. Wpływają one korzystnie na pracę układu trawiennego, działają moczopędnie i odkażająco. Korzeń pietruszki zawiera ponadto sporo witamin: C, E, z grupy B. Da nam też wapń, potas, żelazo, magnez oraz flawonoidy. Korzeń pietruszki likwiduje wzdęcia, ból brzucha, niestrawność, ma też działanie antynowotorowe.
Jak stosować?
Korzeń pietruszki można jeść na surowo, np. w koktajlu warzywnym, sałatce lub gotowany - w zupie, potrawce.
Można przygotować z niego napar: łyżkę startego korzenia zalej szklanką wrzątku, zaparzaj 15 min. Przecedź, pij 3 razy dziennie. Ciężarne powinny zachować ostrożność.
Zobacz także: