Kuracje z forsycji

​Jej kwiaty zawierają rutynę, której używa się do wyrobu popularnych preparatów wspomagających leczenie przeziębienia. Roślina jest również bogata w kwercetynę o działaniu przeciwalergicznym, a w jej gałązkach i owocach obecna jest syrginina stosowana np. w leczeniu zapalenia wątroby, marskości i stłuszczenia miąższu wątroby.

Kwiaty forsycji można spożywać jako dodatek do kanapek czy sałatek. Kwitną krótko, warto zrobić zapasy
Kwiaty forsycji można spożywać jako dodatek do kanapek czy sałatek. Kwitną krótko, warto zrobić zapasy123RF/PICSEL

Kiedy zbierać

Kwiaty zrywamy na wpół otwarte lub po rozwinięciu. Wykorzystujemy świeże lub suszymy w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej. Gałązki zbieramy wiosną bądź jesienią. Owoce najwięcej właściwości zdrowotnych mają przed otwarciem.

Napar uodparniający

10-15 g kwiatów świeżych lub suszonych zwilż spirytusem (rutyna dobrze rozpuszcza się w alkoholu, dzięki jego obecności uwolni się w naparze), po czym zalej 2 szklankami wrzącej wody. Odstaw pod przykryciem na 40 minut, przecedź.

Wypij w ciągu dnia małymi porcjami (herbatka działa jak rutinoscorbin). Naparem możesz też przemywać oczy alergiczne, przy zapaleniu spojówek.

Sok wzmacniający

100 g kwiatów rozłóż na papierze na 2-3 godziny. Następnie zalej 1 litrem wody, zagotuj i odstaw na 12 godzin. Potem odcedź, dosyp kilogram cukru i gotuj 40 minut. Zlej do słoików, zamknij.

Dodawaj łyżkę soku 2 razy dziennie do herbaty.

>>> Przepis na ocet wspomagający trawienie znajdziesz na następnej stronie <<<

Można ją znaleźć w wielu parkach i ogródkach
Można ją znaleźć w wielu parkach i ogródkach123RF/PICSEL

Ocet na trawienie

Zbierz 300 g rosnących z dala od ulicy gałązek forsycji. Rozdrobnij nożem. Wsyp do 3-litrowego słoja, tak aby surowiec zapełnił go do połowy. Do dzbanka wlej 2,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody. Rozpuść w niej 10 pełnych łyżek cukru i tym lekkim syropem zalej forsycję. Następnie dodaj około 1/2 szklanki świeżego, jeszcze "pracującego" octu jabłkowego oraz jedno pokrojone jabłko ze skórką. Przykryj słój gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Codziennie mieszaj drewnianą łyżką, dbając, by kwiatki były zanurzone (w przeciwnym razie osiądzie na nich pleśń).

Codziennie wypijaj na czczo szklankę wody z łyżką octu.

Herbatka na wątrobę

Garść gałązek forsycji (wraz z kwiatkami) rozdrobnij, zalej szklanką wrzątku i dodaj odrobinę soku z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, przecedź. Możesz dosłodzić łyżeczką miodu.

Szklankę odwaru pij małymi łykami między posiłkami.

Nalewka na wzmocnienie naczyń krwionośnych

100 g świeżych lub ususzonych kwiatów forsycji zalej 500 ml 50-procentowego alkoholu. Odstaw w ciemne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij, a po 2 tygodniach przefiltruj.

Zażywaj 2 razy dziennie po 10 ml. Nalewką można też smarować miejsca z pajączkami, rozszerzonymi naczynkami.

Zobacz także:

Teatr Kamienica ma już 10 lat!Styl TV
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas