Kuracje z owoców jesieni

Kasztany, jarzębina i dereń pomogą w walce z różnymi dolegliwościami.

Dereń jadalny wspomoże przy walce z anemią
Dereń jadalny wspomoże przy walce z anemią123RF/PICSEL

Kasztany na żylaki 

12-15 świeżo zebranych kasztanów utłucz na małe kawałki. Umieść je w dużym słoju i zalej szklanką chłodnej, przegotowanej wody i połową litra spirytusu. Zamknij słój i odstaw w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. Co kilka dni potrząśnij. Następnie przecedź nalewkę do butelki. Przechowuj w lodówce. Smaruj żylaki 2 razy dziennie.

Jarzębina na zapalenie pęcherza 

2 łyżki owoców jarzębiny umyj, osusz i posiekaj. Zalej szklanką wody. Zacznij podgrzewać. Gdy woda zacznie delikatnie wrzeć, przykręć gaz i gotuj jeszcze przez ok. 30 minut. Wystudź odwar i przecedź. Pij 3 razy dziennie po pół szklanki odwaru.

Dereń przy anemii 

Kilogram umytych, oczyszczonych owoców derenia zalej 3 litrami wrzącej wody. Zostaw na 24 godziny. Odlej sok, zagotuj i ponownie zalej nim owoce. Znów zostaw na 24 godziny, po czym powtórz zabieg. Następnie sok odcedź i gotuj przez 10 min, dodając 2 szklanki cukru. Z wierzchu zdejmij pianę. Nalej gorący sok do wyparzonych butelek, zakręć. Pij codziennie 2-3 łyżki soku.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas