Kurczak, indyk czy gęś?
Za najzdrowsze i najbardziej odżywcze uznawane są mięso indyka i gęsina.
Dietetycy zalecają drób nie tylko osobom z problemami zdrowotnymi, ale również pragnącym schudnąć. Czy jednak każdy rodzaj mięsa drobiowego jest tak samo zdrowy?
1. Pakowany, z etykietą
Wybieraj drób zapakowany próżniowo lub na tacce - łatwo sprawdzisz termin ważności, masz też pewność, że jest zabezpieczony przed skażeniem podczas transportu. Na etykiecie powinny się również znaleźć: nazwa (np. piersi kurze, udziec indyka, kaczka pekińska), klasa jakości (A lub B).
2. Jakie wędliny?
Najzdrowsze są wysokogatunkowe piersi z indyka czy kurczaka (np. filet z piersi) albo półgęski w całości. Parówki czy kiełbaski drobiowe mogą mieć dużo tłuszczu (skórki wieprzowe), dlatego czytaj etykiety.
Parówki z drobiu powinny zawierać znacznie więcej niż 50 proc. mięsa kurcząt czy indyka (ale bez mięsa oddzielanego mechanicznie). Najlepsze wędliny zawierają co najmniej 85 proc. mięsa drobiowego w 100 g (nie dodaje się do nich skórek wieprzowych czy białka z soi).
3. Nie bój się mrożonek
Kaczki czy gęsi, hodowane sezonowo, najczęściej można kupić w postaci zamrożonej. Taki drób nie tylko zachowuje wszystkie właściwości odżywcze, ale po przyrządzeniu jest bardziej kruchy.
4. Na schudnięcie - pierś indycza
Białe mięso indyka jest najchudsze, niskokaloryczne (85 kcal na 100g), dlatego powinno być jednym z głównych składników diet odchudzających. Zawiera dużo białka, niezbędnego do budowy mięśni, i sporo witaminy A - ważnej dla gładkiej skóry i wzroku. Pamiętaj jednak, że w diecie odchudzającej nie zaleca się czerwonego mięsa udźca indyka. Zawiera bowiem więcej tłuszczu, a mniej białka.
5. Na odporność - gęsina
Jest cenionym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, fosforu i cynku, zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i E oraz z grupy B. Zwiększa odporność organizmu i jest wskazana w okresie rekonwalescencji. Nie podnosi stężenia cholesterolu we krwi, jednak nie powinny jej jeść osoby dbające o linię (100 g gęsiny dostarcza 340 kcal).
6. Gubisz, zapominasz? Jedz kurczęta
Mięso kurze zawiera mnóstwo witamin z grupy B, ważnych dla funkcjonowania mózgu. Witamina PP (niacyna) i kwas linolowy pomagają zaś usuwać z naczyń krwionośnych nadmiar złego cholesterolu. Delikatne mięso kurczaka zaleca się również osobom z problemami jelitowymi.
7. Certyfikat da ci pewność
Symbol QAFP na opakowaniu piersi indyka, kurczaka czy młodych gęsi świadczy o najwyższej jakości drobiu (stałej kontroli warunków hodowli, stosowanej karmy). Producent uzyskujący certyfikat QAFP nie może podawać kurczakom antybiotyków ani hormonów wzrostu (na zwykłych fermach często dodaje się je do pasz).