Kurczak, indyk czy gęś?

Za najzdrowsze i najbardziej odżywcze uznawane są mięso indyka i gęsina.

Dobry gatunek mięsa powinien być nie tylko smaczny, ale i zdrowy
Dobry gatunek mięsa powinien być nie tylko smaczny, ale i zdrowy123RF/PICSEL

Dietetycy zalecają drób nie tylko osobom z problemami zdrowotnymi, ale również pragnącym schudnąć. Czy jednak każdy rodzaj mięsa drobiowego jest tak samo zdrowy?

1. Pakowany, z etykietą

Wybieraj drób zapakowany próżniowo lub na tacce - łatwo sprawdzisz termin ważności, masz też pewność, że jest zabezpieczony przed skażeniem podczas transportu. Na etykiecie powinny się również znaleźć: nazwa (np. piersi kurze, udziec indyka, kaczka pekińska), klasa jakości (A lub B).

2. Jakie wędliny?

Najzdrowsze są wysokogatunkowe piersi z indyka czy kurczaka (np. filet z piersi) albo półgęski w całości. Parówki czy kiełbaski drobiowe mogą mieć dużo tłuszczu (skórki wieprzowe), dlatego czytaj etykiety.

Parówki z drobiu powinny zawierać znacznie więcej niż 50 proc. mięsa kurcząt czy indyka (ale bez mięsa oddzielanego mechanicznie). Najlepsze wędliny zawierają co najmniej 85 proc. mięsa drobiowego w 100 g (nie dodaje się do nich skórek wieprzowych czy białka z soi).

3. Nie bój się mrożonek

Kaczki czy gęsi, hodowane sezonowo, najczęściej można kupić w postaci zamrożonej. Taki drób nie tylko zachowuje wszystkie właściwości odżywcze, ale po przyrządzeniu jest bardziej kruchy.

4. Na schudnięcie - pierś indycza

Białe mięso indyka jest najchudsze, niskokaloryczne (85 kcal na 100g), dlatego powinno być jednym z głównych składników diet odchudzających. Zawiera dużo białka, niezbędnego do budowy mięśni, i sporo witaminy A - ważnej dla gładkiej skóry i wzroku. Pamiętaj jednak, że w diecie odchudzającej nie zaleca się czerwonego mięsa udźca indyka. Zawiera bowiem więcej tłuszczu, a mniej białka.

5. Na odporność - gęsina

Jest cenionym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, fosforu i cynku, zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i E oraz z grupy B. Zwiększa odporność organizmu i jest wskazana w okresie rekonwalescencji. Nie podnosi stężenia cholesterolu we krwi, jednak nie powinny jej jeść osoby dbające o linię (100 g gęsiny dostarcza 340 kcal).

6. Gubisz, zapominasz? Jedz kurczęta

Mięso kurze zawiera mnóstwo witamin z grupy B, ważnych dla funkcjonowania mózgu. Witamina PP (niacyna) i kwas linolowy pomagają zaś usuwać z naczyń krwionośnych nadmiar złego cholesterolu. Delikatne mięso kurczaka zaleca się również osobom z problemami jelitowymi.

7. Certyfikat da ci pewność

Symbol QAFP na opakowaniu piersi indyka, kurczaka czy młodych gęsi świadczy o najwyższej jakości drobiu (stałej kontroli warunków hodowli, stosowanej karmy). Producent uzyskujący certyfikat QAFP nie może podawać kurczakom antybiotyków ani hormonów wzrostu (na zwykłych fermach często dodaje się je do pasz).

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas