Kwiaty na talerzu. Jak je suszyć i jeść?

​Polne kwiaty zrywaj z dala od dróg i fabryk. Ogrodowe nie powinny być nawożone ani pryskane. Zbieraj tylko zdrowe okazy, bez przebarwień. Najlepiej rób to rano, gdy opadnie rosa, lub późnym popołudniem, nim zdążą się pozamykać.

Suche kwiaty  przechowuj w lnianych woreczkach, szklanych słojach lub papierowych torebkach
Suche kwiaty przechowuj w lnianych woreczkach, szklanych słojach lub papierowych torebkach123RF/PICSEL

Uwaga! Gdy nie masz pewności, że kwiaty są jadalne, nie zrywaj ich. Wiele ładnych i popularnych gatunków jest trujących, np. irys, różanecznik, groszek pachnący, hortensja, oleander czy ostróżka. Pachnące i pełne koloru W sezonie warto jeść świeże kwiaty, ale by móc cieszyć się nimi w zimie, trzeba je ususzyć.

Oczyść kwiaty. Te o grubszych płatkach opłucz, delikatniejsze rozłóż na papierze, by powychodziły z nich ewentualne maleńkie robaczki.

Susz same płatki lub główki. Rozłóż je na papierze w ciepłym, przewiewnym miejscu, bez ostrego słońca. Co jakiś czas przewracaj, by nie zaczęły pleśnieć. Możesz też papier położyć na rozgrzanej, wyciągniętej z piekarnika blasze (płatki bławatka wysuszysz w ten sposób w kilkanaście minut, a ich kolor pozostanie intensywny).

Do czego pasują 

Jedne są słodkawe, drugie pikantne, wszystkie pełne witamin, przeciwutleniaczy i soli mineralnych. Dekorują i dodają potrawom charakteru.

Stokrotka - ma leciutko miętowy smak, liście i pąki stokrotki dodawaj do sosów, zup, past czy ziołowego masła, herbaty i chłodnych napojów.

Koniczyna łąkowa - pasuje do ryżu, sałatek, mięs.

Bratek - pięknie wygląda i dobrze smakuje w sałatkach i deserach.

Nasturcja - idealna do zapiekanek, pasztetów, potraw z serem i jajkami; może śmiało zastąpić ostrą rukolę.

Lawenda i róża - pasują do mięs, sałatek, ale też deserów: lodów, ciasteczek. Idealne do herbat.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas