Łagodzimy objawy niedoczynności tarczycy
Masz zaparcia, kłopoty z pamięcią, suchą skórę, tyjesz? To może oznaczać nieprawidłową pracę ważnego gruczołu.
Niedoczynność tarczycy oznacza, że gruczoł ten wytwarza zbyt mało hormonów: tyroksyny (T4) i trijodotyroniny (T3). Choroba ta dotyczy najczęściej pań po 60. roku życia. Niestety, w dojrzałym wieku znacznie trudniej ją rozpoznać, bo często ma charakter utajony.
Typowe objawy niedoczynności tarczycy zwykle przypisywane są innym dolegliwościom. Mogą być błędnie kojarzone z przebytą menopauzą i niedoborem żeńskich hormonów estrogenów, naturalnym starzeniem się organizmu, depresją, chorobami serca, reumatyzmem, a nawet wiosennym przesileniem.
Te objawy, które możemy pomylić z innymi chorobami, to nieustanne uczucie zimna, uporczywe, powracające zaparcia, pogarszająca się pamięć, mocno przesuszona, swędząca skóra, na łokciach i kolanach. Typowe dla niedoczynności tarczycy jest też nadmierne tycie, niezależnie od diety.
Prosty test
Mierz temperaturę. Zrób prosty test. Wieczorem połóż termometr obok łóżka. Rano, zaraz po przebudzeniu, zmierz temperaturę. Zapisz wynik pomiaru. W ten sam sposób mierz temperaturę przez kolejne 7-10 dni. Jeśli wynosi ona poniżej 36,6ºC, prawdopodobnie masz niedoczynność tarczycy. Zrób badania diagnostyczne: oznacz poziom TSH i stężenie tzw. wolnych hormonów tarczycy FT4 i FT3.
Zalecone leki
Codziennie o tej samej porze przyjmuj przepisane przez lekarza leki.
Zwykle preparaty tarczycowe przyjmuje się raz dziennie. Powinnaś brać je rano, na czczo, 30-60 minut przed jedzeniem lub wieczorem - 2 godziny po ostatnim posiłku. Popijaj je pełną szklanką wody. Jeśli zażywasz na stałe leki z powodu innych chorób, powiedz o tym lekarzowi. Być może konieczna będzie zmiana dawki. Pamiętaj, że preparaty żelaza, leki na wrzody, przeciwcukrzycowe lub przeciwpadaczkowe osłabiają działanie hormonów tarczycy. Natomiast leki przeciwzapalne (salicyliany) i przeciwzakrzepowe nasilają ich działanie.
Dieta i zioła
Unikaj żywności przetworzonej. Jedz produkty pełnoziarniste i chude mięso drobiowe. Kolację spożyj 3 godziny przed snem, bez dodatku białka czy zbóż. Najlepsze będą pieczone warzywa lub warzywna zupa.
Na przekąskę chrup codziennie pestki dyni, słonecznika, orzechy włoskie lub brazylijskie. Są dobrym źródłem selenu, który potrzebny jest do dobrej pracy tarczycy, a przy niedoczynności występuje jego niedobór.
Zamiast czerwonego mięsa 3 razy w tygodniu zjedz rybę morską. Może być to np. dorsz, makrela, halibut, tuńczyk, flądra itp. Ryby mają trzy potrzebne tarczycy składniki - jod, kwasy omega-3 i witaminę D.
Ważne! Sporo jodu ucieka podczas gotowania, dlatego rybę najlepiej przygotować na parze.
Pij 2 szklanki naparu z wiesiołka dziennie. Łyżkę nasion wiesiołka zmiel i zalej szklanką wrzącej wody i zostaw pod przykryciem do zaparzenia na 20 minut. Przecedź i wypij.
Ważne
Obalamy mit. Podobno przy niedoczynności tarczycy nie wolno jeść warzyw kapustnych (kalafiora, kapusty, brukselki, brokułów), a także nasion roślin strączkowych, bo utrudniają przyswajanie jodu z jedzenia. To nie do końca prawda. Ta właściwość dotyczy jedynie warzyw w postaci surowej. Takie rzeczywiście powinnaś ograniczyć w diecie. Natomiast bezpieczne są warzywa gotowane lub fermentowane, np. kiszona kapusta.
Napoje wspomagające
Zielony. Garść zielonych warzyw liściastych, np. szpinaku, jarmużu lub natki pietruszki wrzuć do blendera. Dodaj połowę pokrojonego na kawałki dojrzałego awokado, łodygę selera naciowego i małego ogórka. Warzywa zalej szklanką mleka kokosowego i zmiksuj w blenderze. Dopraw do smaku solą i sokiem z limonki lub cytryny.
Pomarańczowy. Do litra ciepłej, ale nie gorącej przegotowanej wody dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz mały korzeń kurkumy starty na tarce lub 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku i 3-4 plasterki imbiru. Wymieszaj dokładnie. Przelej do termosu. Pij małymi łykami w ciągu dnia.
Ważne! Napój stale powinien być ciepły.